Hlavní obsah

Jaroš zdolal Nanga Parbat, Maška zastavilo vyčerpání

PRAHA

Radek Jaroš má za sebou úspěšnou rozcvičku před útokem na K2. Český horolezec v úterý v dopoledních hodinách středoevropského času vylezl bez pomoci umělého kyslíku na 8125 m vysoký vrchol Nanga Parbat. Společně s Petrem Maškem využili dobrého počasí, které jim v minulých dnech příliš nepřálo. Mašek na vrcholu nebyl, pro totální vyčerpání se otočil 250 m před cílem.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Radek Jaroš (vlevo) zdolal už svouji šestou osmitisícovku.

Článek

"Bylo to těžké, ale správné rozhodnutí. Oba bychom uvítali masáž nohou a infuzi," napsal horolezec na své internetové stránce www.radekjaros.cz. Oba po dosažení prvního cíle své výpravy do Himálají začali sestupovat dolů a podle posledních zpráv jsou v pořádku ve čtvrtém výškovém táboře.

Jaroše s Maškem čeká po sestupu do základního tábora přelet k 8611 metrů vysokému vrcholu K2, druhé nejvyšší hoře světa, která je dalším jejich cílem. Na jednu z nejtěžších osmitisícovek na světě chtějí vylézt alpským stylem přes Scottův pilíř.

Výstup Jaroše s Maškem na Nanga Parbat provázely potíže s počasím. Oba se několikrát pokoušeli stavět výškové tábory, ale vždy se museli vrátit vinou větru či sněžení. Jednou dokonce čelili menším lavinám. Oba se setkali i s nefér jednáním členů jiných expedic, kteří načerno spali v jejich stanech a sebrali jim i vybavení.

Jaroš patří mezi nejúspěšnější české horolezce, Nanga Parbat byla již jeho šestou osmitisícovkou. Na všechny vystoupil bez kyslíku a bez pomoci výškových nosičů. Byl na Everestu, třetí nejvyšší hoře světa Kančendženze, Broad Peaku, Čo Oju a jako první Čech na Šiša Pangmě, navíc alpským způsobem. S Maškem společně dvakrát vystoupili nad 8000 m na druhé nejvyšší hoře světa K2, kterou ale ještě nevylezli.

Reklama

Související témata: