Hlavní obsah

Mrázek si 'odskočil' pro zlato, a už se těší na skály

PRAHA/MNICHOV

Ačkoliv podle výsledků ve Světovém poháru nepatřil Tomáš Mrázek před světovým šampionátem ve sportovním lezení k favoritům, dokázal se na obhajobu mistrovského titulu perfektně připravit. Brněnský rodák v sobotu večer vybojoval podruhé v kariéře zlatou medaili v lezení na obtížnost a svou současnou výkonnost by chtěl prodat i na Světových hrách v Duisburgu.

Foto: Lezec.cz/Petr Fajkoš

Tomáš Mrázek při předposledním dílu SP v Brně.

Článek

Dvaadvacetiletému Mrázkovi před finálovou částí závodu v lezení na obtížnost pomohlo vyřazení do té doby nejlepšího Španěla Puigblanqua, který se nedostavil včas do tzv. izolace, kde soutěžící čekají na svůj pokus. Mladý závodník z neznámých důvodů do odděleného prostoru přišel s devadesátiminutovým zpožděním.

"Před každou částí závodu je představena startovní listina včetně časového limitu příchodu do izolace. Občas se stane, že se závodníci někde zapomenou. Ale aby někdo dorazil o hodinu a půl později, to jsem ještě nezažil," kroutil hlavou nejlepší český sportovní lezec při rozhovoru pro Sport.cz.

S přípravou začal před měsícem

Cesta za zlatem tak byla otevřená. "Finálová cesta byla dlouhá, akrobatická, pro diváky jistě zajímavá. Osobně jsem měl ale pocit, že byla lehčí, než semifinálová," připomněl, že zatímco v semifinále topoval jako jediný, ve finále zvládli celou cestu všichni medailisté. Právě Mrázkův semifinálový top rozhodl o jeho prvenství.

Vítěz loňského Světového poháru letos zažívá podobnou sezónu jako před dvěma lety, kdy triumfoval na MS v Chamonix. Ve seriálu SP je průběžně až devátý, na svůj hlavní letošní cíl se ale dokázal stoprocentně připravit. "S přípravou na šampionát jsem začal před měsícem. Do té doby jsem lezl hlavně na skalách," vysvětlil svůj přístup.

Světový šampionát pro Mrázka ale ještě nekončí. "Budu startovat také v boulderingu, uvidíme, jak to dopadne. Mohl by to být test na to, zda se budu pouštět do závodů v boulderingu i ve Světovém poháru," zauvažoval s úsměvem.

Triumf potřebuje strávit

Za deset dnů jej opět v Německu čekají Světové hry, na nichž se o cenné kovy pod patronací Mezinárodního olympijského výboru utkají sportovci, jejichž odvětví na programu olympiád nejsou. Úspěch v Duisburgu je dalším z letošních cílů českého reprezentanta. "Na Hry jedu poprvé, takže přesně nevím, co od nich očekávat. Bude to ale určitě velká akce, vždyť jde o takovou olympiádu neolympijských sportů," říká přesvědčeně.

Oslavy svého vítězství v Mnichově si nechává až na doma, vlastně potřebuje triumf strávit. "Člověk si to, co dokázal, neuvědomí hned. Chce to čas," vysvětluje z pozice dvojnásobného mistra světa.

Už nyní se těší na léto, až odjede na měsíc do skalních oblastí na severu Španělska. "Po Duisburgu ještě pojedu na podnik Masters ve francouzském Serre Chevalier. A pak do Pyrenejí. Máme vyhlídnuté oblasti s kaňony a jeskyněmi," ožívá při pomyšlení na skalní lezení. Na podzim se pak Mrázek vrátí do seriálu Světového poháru, v jehož rámci se představí i v Brně. "Do Brna určitě dorazím, " slíbil.

TOMÁŠ MRÁZEK
Narozen 24. srpna 1982 v Brně
Věnuje se lezení na obtížnost, jedné ze tří disciplín závodního sportovního lezení (vedle lezení na rychlost a boulderingu).
Juniorský mistr světa z roku 2001 (Imst, Rakousko), mistr světa z roku 2003 (Chamonix, Francie) a 2005 (Mnichov, Německo). Dvakrát vyhrál podnik série Masters (2001 - Arco, Itálie, 2003 - Serre Chevalier, Francie). V roce 2002 skončil v celkovém pořadí Světového poháru druhý, o rok později šestý, loni seriál vyhrál. Letos mu patří průběžné deváté místo.

Reklama