Hlavní obsah

Střelkyně Emmons chce na MS velkou medaili po šesti letech

Granada

Puškařka Kateřina Emmons se po druhé mateřské dovolené opět cítí ve formě a na nadcházejícím mistrovství světa ve španělské Granadě chce útočit na cenný kov. Svou první velkou medaili získala před 12 lety na mistrovství světa v Lahti, kde zvítězila, tu poslední na olympijských hrách v Pekingu 2008. Nyní jako matka pětileté Julie a ročního Henryho věří v návrat na stupně vítězů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelkyně Kateřina Emmons s dcerou Julií

Článek

K pozitivní náladě jí pomohlo druhé místo v červnovém závodu Světového poháru. „Ale tady to bude mnohem těžší. Konkurencí, atmosférou, vším," řekla před sobotním odletem do Španělska Emmons. „Ale na druhou stranu, příprava se odehrávala podle plánu. Během prázdnin jsem absolvovala ještě tři kontrolní závody, což bylo tak akorát, abych dostatečně prověřila aktuální výkonnost. Účel splnily."

Život držitelky všech tří olympijských medailí se za posledních pět let od základů změnil. Tři roky po narození Julie startovala na olympijských hrách v Londýně, kde skončila čtvrtá. Celou dobu se ale její trénink organizuje podle dětí a potřeb rodiny. „Od chvíle, co máme děti, je ta příprava poněkud odlišná. Někdy je složitější energii na trénink ušetřit, rodina si žádá své," připustila.

Podle trenéra je ale připravená dobře. „Říká, že bych chtěla vše příliš dokonalé, když se mi něco nelíbí. Ale tvrdí, že jsem připravena dobře, je prý spokojen. Tak snad to bude v pořádku," uvedla Emmons. „Podle mého soudu o medaile může bojovat až deset závodnic, bude to skutečně o momentální formě a odolnosti," konstatovala.

O největších soupeřkách moc přehled nemá, během poslední mateřské pauzy se prý toho ve vzduchové pušce hodně změnilo. „Začaly se prosazovat nové mladé střelkyně," uvedla třicetiletá česká reprezentantka, jejíž devizou budou zkušenosti. „Ty mohou v závodě pomáhat, neboť musíte skutečně být soustředěni na každou ránu. Jede se celou dobu nadoraz," uvedla. „A finále pak je zcela nový závod. Psychicky to je asi náročnější, ale vím, že mám na to, abych bojovala o medaili," ujistila.

Emmons, který se soustředí už pouze na vzduchovou pušku a malorážku vynechává, bude v Granadě také fandit svému muži Mattovi, jenž bude v amerických barvách rovněž závodit, i když měl v poslední době technické potíže se zbraní a kvůli domu dokonce do Španělska přijede později. „Má dostatečně natrénováno, aby uspěl. Snad to dobře dopadne, protože měl letos i v amerických kvalifikačních závodech výborné výsledky," uvedla.

Reklama