Hlavní obsah

Ledová královna Sáblíková a další olympijští medailisté jsou ambasadory víceboje pro děti

Praha

Pětinásobná olympijská medailistka Martina Sáblíková je jedním z ambasadorů projektu Olympijského víceboje pro děti. Společně s ní se mohou na možná setkání s Davidem Svobodou, zlatým moderním pětibojařem z Londýna, Vavřincem Hradilkem, stříbrným vodním slalomářem rovněž z Londýna, lyžařem Ondřejem Bankem a mnoha dalšími úspěšnými českými olympioniky.

Foto: Český olympijský výbor/Ubald Rutar.

Tomáš Verner při startu projektu olympijského víceboje pro děti rozdal stovky autogramů.

Článek

Cílem projektu Sazka Olympijský víceboj je zapojit co nejvíce žáků základních škol do pohybových aktivit bez ohledu na jejich talent. Děti, jejich rodiče i učitelé se navíc dozvědí, pro jaký sport mají školáci předpoklady a kde ve svém okolí se mu mohou věnovat. Víceboj podporují i nejlepší čeští sportovci.

„Navazujeme na jarní pilotní část, které se aktivně zúčastnilo přes devadesát tisíc dětí. Věříme, že tentokrát bude sportovat víc než dvojnásobek žáků základních škol. Nejde nám ale o samotná čísla. Statistiky a výsledky z pilotního ročníku jasně ukazují, že sportovní výkonnost českých školáků klesá. Naopak dramaticky stoupá počet obézních dětí. To chceme změnit. Věřím, že to společně s rodiči a učiteli z celé republiky můžeme dokázat," řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

V rámci Sazka Olympijského víceboje budou děti během hodin tělesné výchovy plnit osm disciplín, které otestují jejich základní fyzické dovednosti. V pololetí mohou dostat sportovní vysvědčení s analýzou svých silných a slabých stránek s tipy na jednoduchá cvičení pro zlepšení toho, co jim nejde. Přehled o svých žácích navíc mohou získat i učitelé.

Jen během prvních čtyř hodin projektu spuštěného v úterý na jedné ze základních škol v Lounech, kde se aktivně zapojilo několik stovek dětí, se do projektu přihlásilo 665 škol.

"S takovým počtem zapojených škol určitě rozhýbeme 200 tisíc dětí. Jsem unešený z nadšení, které panovalo v tělocvičně při startu akce. Rád vidím, že děti ve škole se spojí a fandí tomu, kdo nasadí svoje fyzické síly, aby porazil olympionika. To je pro mě jeden z cílů: spojit děti, aby táhly za jeden provaz," říkal krasobruslař Tomáš Verner, mistr Evropy z roku 2008. "Líbí se mi všechny akce, které podporují sport a hlavně tělovýchovu dětí. Věřím, že se nám podařilo přilákat další děti k pohybu a ke sportu," přitakal zlatý olympionik David Svoboda.

Na konci druhého pololetí obdrží školáci, kteří splní všechny disciplíny, vysvědčení s určením svého pohybového typu a s doporučením škály sportů, pro které mají předpoklady. Zároveň dostanou přehled oddílů ve svém okolí, kde se mohou daným sportům věnovat. Jednotlivé školy navíc soutěží o ceny. Nejaktivnější si rozdělí sportovní vybavení v hodnotě pět set tisíc korun.  www.ceskosportuje.cz/sazkaolympijskyviceboj. Navíc se žáci nejlepších škol mohou těšit na setkání se zmíněnými olympioniky.

Reklama