Hlavní obsah

Lou Fanánek Hagen chce plavat na paralympiádě

STRAKONICE

Až na paralympiádu to chce dotáhnout frontman skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen. Když v červnu vstoupil do Českého svazu tělesně postižených sportovců, chtěl tak dát najevo sympatie s orgánem zastřešujícím handicapované sportovce ve sporu s Českým paralympijským výborem. Nyní si ale muž s amputovanou nohou hledá sport, v němž by to mohl dotáhnout nejdál.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Lídr skupiny Tři sestry Lou Fanánek Hagen (vlevo)

Článek

Pro své první veřejné představení v roli sportovce si vybral jeden z nejrozvinutějších paralympijských sportů - plavání. V rámci tradičního letního soustředění plavců paralympioniků se koná již 13. ročník Strakonice Cupu a právě na těchto závodech se 39letý Fanánek představí v plavkách v roli sportovce v klasifikační třídě postižení S10.

Sportovcům se Fanánkova slova o účasti na paralympiádě zdají trochu přehnaná. "Myslím, že je dobře, že zkusí sport v reálu a především v konfrontaci s plavci, kteří patří do paralympijské reprezentace," komentoval Fanánkovo rozhodnutí pro ČTK předseda ČSTPS Jan Nevrkla. "Ale až zjistí, že plavci s těžším postižením budou rychlejší, začne přemýšlet realisticky," myslel si Nevrkla.

Jeho aktivitu každopádně vítá. "Rozhodně může sportu tělesně postižených prospět. Jde totiž především o sport, náročný trénink a příjemně strávený čas," uvedl Nevrkla.

Fanánek nečeká nějaký převratný výsledek. "Zaplavat si určitě chci. Jsem zvědavý účastník a srovnání s kolegy, kteří se plavání věnují dlouho, bude pro mě zajímavé. V hledání svého sportu budu v rámci ČSTPS pokračovat," řekl. Prý se domníval, že postižených sportovců je málo a že k účasti na paralympiádě stačí "jen" umět určitý sport. "Že tomu tak není, to bylo příjemným překvapením," řekl.

Závody, jichž se zúčastní i trojnásobný paralympijský vítěz z Atén Martin Kovář, pořádá občanské sdružení KONTAKT bB a konají se ve Strakonicích v areálu na Křemelce v pátek od 9:30.

Reklama