Hlavní obsah

Do Baku na premiéru Evropských her zamíří kolem 130 českých sportovců

Göteborg

I když rok 2015 není olympijským, řada špičkových českých sportovců se potká na jednom místě. Za půl roku, v ázerbajždánském Baku. Dvanáctého června 2015 tam budou zahájeny premiérové Evropské hry.

Foto: Sport.cz

Křišťálová hala v Baku, kde se bude soutěžit v šermu, karate a taekwondu.

Článek

Šestnáctidenní akce po vzoru Asijských, Afrických či Panamerických her bude připomínat kontinentální olympiádu za účasti padesáti zemí. Ázerbájdžán spolu se sponzory do Evropských her investuje velké prostředky, například všechna sportoviště a veřejná místa mají být pokryta Wifi zdarma.

Složení sportů částečně odpovídá olympijskému programu. Bude se bojovat o 253 sad medailí ve dvaceti sportech, z toho šestnácti olympijských, navíc přibude plážový fotbal, karate, sambo a basketbal ve formátu 3x3. V gymnastice se bude soutěžit rovněž v aerobiku či akrobatické gymnastice, v judu se zase budou prát také nevidomí sportovci.

Atletika a plavání bez nejlepších

Ne všechny sporty však k akci přistoupily s plnou vážností. Zatímco v jedenácti z nich včetně stolního tenisu, sportovní střelby či triatlonu se bude bojovat o olympijskou účast v Riu de Janeiru, nejlepší atlety a plavce v Baku neuvidíte. Atletika se uskuteční pouze ve formátu nejnižší kategorie mistrovství Evropy družstev, v bazénu se představí jen junioři.

Kolik do Baku vyrazí českých sportovců? Jasněji bude koncem dubna příštího roku, nyní má Česko přiděleno 62 míst. „Předpokládáme, že do Baku odjede přibližně 130 sportovců,“ očekává sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor.

„Věřím plážovým volejbalistům, judistům, střelcům, cyklistům a samozřejmě kanoistům,“ říká dvojnásobný olympijský vítěz z Atlanty. Se startem na Evropských hrách ostatně počítá i kajakář Josef Dostál, jenž letos vybojoval světový titul na singlu i čtyřkajaku.

„Po společenské a poznávací stránce bude tato sportovní událost velmi zajímavá, škoda jen, že naše sportoviště je tak vzdálené od centra Evropských her,“ doplňuje reprezentační trenér kanoistů Pavel Hottmar.

Reklama