Hlavní obsah

Nizozemští rychlobruslaři nebudou bojkotovat ME v Rusku

Utrecht

Nizozemští rychlobruslaři nebudou bojkotovat lednové mistrovství Evropy ve víceboji v Čeljabinsku. Někteří elitní závodníci v minulých dnech připustili, že nechtějí v Rusku startovat s ohledem na možnou vinu ruské armády na sestřelení malajského letadla na Ukrajině, na jehož palubě tehdy zahynulo i 192 Nizozemců.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Nizozemské rychlobruslařky zleva Ireen Wüstová, Marrit Leenstraová a Marije Jolingová při nedávných závodech SP v Berlíně.

Článek

Vedení nizozemského svazu řešilo nečekanou situaci v dějišti Světového poháru v Heerenveenu, kde se setkalo s trenéry reprezentantů. Následně sportovní ředitel svazu Arie Koops uvedl, že oficiální bojkot nebude. "Sport není politika," uvedl Koops. "Startem na mezinárodních závodech nevyjadřujeme podporu pořadatelům," doplnil s tím, že vedení svazu bude respektovat pokud se některý z reprezentantů nebude chtít šampionátu zúčastnit.

Možnost, že by se v Čeljabinsku nizozemští rychlobruslaři nepředstavili, jako první připustil trenér Marrit Leenstraové Jan van Veen. Následně jej podpořili například rivalka Martiny Sáblíkové Ireen Wüstová nebo Sven Kramer.

"Momentálně mám pocit, že není správné, abych obhajovala evropský titul v Rusku," uvedla Wüstová. "Mnoho Holanďanů zná někoho, koho letecká havárie poznamenala. Proto teď nemohu nic vyloučit," uvedla čtyřnásobná olympijská vítězka, která vícebojařské ME ovládla v posledních dvou letech.

Reklama

Související témata: