Hlavní obsah

SPECIÁL 2014: České triumfy na sněhu, ledu i trávě

Praha

Na sportovní události nesmírně bohatý rok 2014 přinesl výrazné úspěchy českých reprezentantů. Připomeňte si všechny důležité momenty končícího roku ve speciálu, který tradičně připravila redakce Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Článek

Hned zimní sezóna dala letošnímu roku optimistický ráz. Vrcholem byly samozřejmě olympijské hry v Soči, z nichž čeští reprezentanti odvezli hned osm cenných kovů. Očekávání naplnila zlatá a stříbrná rychlobruslařka Martina Sáblíková a suverénně si pro zlato dojela rovněž snowboardcrossařka Eva Samková.

Hotovou medailovou žeň pak předvedli biatlonisté, kteří potvrdili, že se etablovali ve světové špičce. Ondřej Moravec vybojoval v individuálních závodech stříbro a bronz, Gabriela Soukalová byla stříbrná, Jaroslav Soukup bronzový a smíšená štafeta, v níž již jmenované doplnila Veronika Vítková, přidala další stříbro.

Další čtvrtfinálové selhání hokejistů na olympijských hrách neustál kouč Alois Hadamczik a nároďák převzal Vladimír Růžička. Na mistrovství světa v Bělorusku tým v bojích o medaile nechyběl, po matných výkonech v semifinále s Finskem i bronzovém duelu se Švédskem se nakonec musel smířit s nepopulární čtvrtou příčkou.

Výrazně na sebe opět upozornil rovněž český tenis. Petra Kvitová po třech letech opět dobyla trávu ve Wimbledonu a v listopadu byla hlavním motorem vítězství nad Německem ve finále Fed Cupu, který tým kapitána Petra Pály získal po roční odmlce. Potřetí v řadě už nedokázali triumfovat tenisté v Davisově poháru, kteří v semifinále soutěže ztroskotali na Francii.

Vrbova družina vládne kvalifikaci

První rok fungování pod taktovkou bývalého kouče Plzně Pavla Vrby má za sebou národní tým. Jarní přípravné zápasy sice přinesly rozpačité krčení ramen - dvě remízy a dvě porážky příliš optimismu nebudily. O to větší senzaci vzbudil podzimní start kvalifikace o Euro 2016. Češi hned v úvodním duelu získali skalp bronzového týmu z MS Nizozemska, stoprocentní bilanci udrželi i v dalších třech zápasech a přezimují s plným počtem bodů v čele tabulky skupiny A.

Plzeňská Viktorka už bez Vrby došla na jaře do osmifinále Evropské ligy, příští jaro už ale bude pohárová Evropa bez české účasti. Po dalším selhání se soupeřem ze Švédska v předkole Ligy mistrů se dokázala alespoň do skupiny Evropské ligy prokopat jen Sparta, jíž se ale postupovou příčku vydřít nepodařilo.

Tiki-taka je mrtvá, Brazílie skončila v slzách

Fotbalovým vrcholem roku byl ovšem světový šampionát v Brazílii, který přinesl hned několik zlomových momentů. Po letech absolutní nadvlády nad Evropou i světem totálně propadli Španělé i jejich opěvovaný herní systém tiki-taka, který soupeři dokonale přečetli a poslali jej do propadliště dějin. Neuvěřitelný sedmigólový výprask v semifinále s Německem pak museli skousnout domácí Kanárci; Němci nakonec celý turnaj jednoznačně ovládli.

Výše zmíněné události jsou ale pouhým výsekem událostí, které v uplynulém roce hýbaly sportovním světem - kompletní souhrn měsíc po měsíci najdete v ročence.

Redakce Sport.cz přeje všem čtenářům klidné prožití vánočních svátků a mnoho příjemných - nejen sportovních - zážitků v roce 2015.

Reklama

Související témata: