Hlavní obsah

Tyson navštívil Čečensko a pozdravil své "bratry"

PRAHA

Jako v dobách své největší slávy si mohl připadat bývalý světový šampion Mike Tyson, když ve čtvrtek dorazil do Čečenska, aby tam zahájil boxerský turnaj. Amerického rebela pozval do Gudermesu vicepremiér Ramzan Kadyrov, který je šéfem boxerské federace v zemi a nadšeným amatérem. Tyson se stal první celebritou ze zahraničí, která do válkou zmítaného Čečenska zavítala.

Článek

"Tyson má v Čečensku spoustu fanoušků, hlavně mezi mladými sportovci, kteří obdivují jeho boxerské umění a učí se od něho. Ramzan ho pozval jako boxer svého kolegu," řekl mluvčí vlády agentuře Itar-Tass. Boxerský turnaj, jehož je Tyson čestným hostem, uspořádal Kadyrov na památku svého otce, bývalého čečenského prezidenta, který loni přišel o život při atentátu na stadionu v Grozném.

V severokavkazské republice přivítali Tysona s nadšením. Kadyrov odvezl vzácnou návštěvu z letiště v Machačkale pancéřovaným mercedesem do Gudermesu, kde mu na stadionu vzdaly hold dvě tisícovky příznivců.

Tyson: Čečenci jsou moji bratři

"Jsem šťastný, že tu mohu být. Cestuji po celém světě a jsem si jistý, že tohle bude jedno zmíst, které ještě někdy v budoucnu rád navštívím," prohodil Tyson několik zdvořilostních frází. "Když jsem boxoval, nebylo to pro mne samého, ale pro všechny muslimy na světě. Včetně Čečenců, které považuji za své bratry," dodal Tyson na závěr návštěvy země na jihu Ruska, kde převažuje muslimské obyvatelstvo.

Bývalý boxer konvertoval k islámu na začátku 90. let během pobytu ve vězení za znáslinění někdejší černošské královny krásy. Do Čečenska Tyson zavítal během své cesty po Rusku a Ukrajině, na níž propaguje vodku Nemiroff. Už dnes Čečensko opustil a jeho dalším cílem je Dagestán.

Reklama