Hlavní obsah

Kutil získal pás šampiona IBF, Konečný zářil

PRAHA

V pořadí již třetí Galavečer profesionálního boxu opět nabídl fanouškům lačným po tvrdých soubojích v ringu nevšední zážitek. Největšími taháky nedělní šou v pražském hotelu Hilton bylo další představení Lukáše Konečného a boj dalšího domácího borce Ladislava Kutila o pás šampiona organizace IBF pro východní Evropu a střední Asii.

Článek

Soubojem těžké váhy mezi Kutilem a Giulianem Iliem z Rumunska nedělní boxerský večer vrcholil. A diváci nakonec odcházeli po dvanácti kolech tvrdé řežby z útrob luxusního hotelu spokojeni. Kutil porazil Ilieho těsně na body a vybojoval čtvrtý nejvýznamnější titul organizace IBF.

Zpočátku měl navrch rumunský boxer, Kutil několika nesmělými pokusy jakoby jen testoval kvality soupeře. Více se osmělil v dalších kolech, ale Ilie jej několikrát natlačil do provazů a jeho údery byly rozhodně efektivnější. Kutil zaznamenal dílčí úspěch v pátém kole, kdy Rumuna přesně trefil pravačkou.

V šestém pustil ze řetězu i obávanou levačku a souboj se začal vyrovnávat. Ilie sice i nadále útočil, ale Kutil jeho kvantitu úderů vyrovnával přesností zásahů. Přesto divákům v sále zatrnulo, když domácí borec v sedmém kole spadl na kolena a rozhodčí jej začal počítat.

Závěr patřil Kutilovi

Ještě více si Kutil zavařil v kole osmém, kdy Ilieho udeřil kolenem a od sudího se dočkal důrazného napomenutí. Další potíž nastala v devátém kole, kdy si musel nechat upravit rukavici na pravé ruce.  K jeho zlepšenému výkonu to ale nepomohlo, naopak po sérii úderů skončil opět na kolenou.

V desátém kole se Kutil přesto vzchopil a na začátku jedenáctého zasadil viditelně vyčerpanému Rumunovi přesné zásahy. V posledním dějství hnal českého borce za vítězstvím vyprodaný sál, a třináctka označující počet  jeho startů v profesionálním ringu mu nakonec smůlu nepřinesla.  Vyhrál těsným rozdílem na body.

Polakovič poslal soka k zemi

Také předchozí souboje nabídly kvalitní boxerskou podívanou. Hned na úvod diváky rozehřál domácí matador Araik Šachbazjan. Boxer arménského původu a několikanásobný mistr republiky měl proti Pavlu Němečkovi od začátku jasnou převahu a jeho nekompromisní levačka značně poznamenala soupeřův obličej.

V dobrém světle se prezentoval i chorvatský bijec Siniša Puljak, jenž na poslední chvíli nahradil zraněného Romana Kracíka. Do souboje s Pavolem Polakovičem vtrhl s elánem a oba borci se řezali bez sebemenších servítek. Vcelku vyrovnaný duel se rozhodl v šestém kole, kdy Polakovič poslal Chorvata k zemi. Nakonec zvítězila zkušenost právě domácího borce, jenž má za sebou přes 400 zápasů v amatérském ringu.

Famózní Konečný

Největších ovací se podle očekávání dočkal Lukáš Konečný, který nedávno vybojoval titul Interkontinentálního šampiona WBO. Utkání začal  opatrně, ale už v prvním kole uštědřil Andrzeji Butowiczovi z Polska několik tvrdých úderů, po kterých se soupeřův obličej zbarvil do červena.

Konečný potvrzoval svou převahu i nadále a v několika momentech zasypal Butowicze sprškou tvrdých úderů do hlavy i na spodek těla. Jeho nekompromisní levačka nepřestávala masírovat Polákova žebra a postupně si jej stále zpracovával k postupnému konci. Pětatřicetiletý Butowicz ale předváděl nezdolnou výdrž.

Ustál dokonce i několik tvrdých úderů na hlavu v závěru pátého kola, stejně jako obrovskou ránu pravačkou na začátku šestého. Konečný bušil do soupeře jako buldok a v posledním kole se Polák musel několikrát kontrolovat, zda nemá tržné rány na hlavě. Český boxer nakonec vyhrál na body a po třiceti zápasech v profesionálním ringu má na kontě pouze jedinou porážku.

Reklama