Hlavní obsah

Krpálek myslí na obhajobu, další na Rio. V Astaně půjde o bodový nášup

Praha

Mohli se v Praze na turnaji European Open probít sítem zápasů k celkovému vítězství a získali stejně bodů, jako kdyby vyhráli jediný zápas příští týden v kazašské Astaně. Takovou váhu má v olympijské kvalifikaci mistrovství světa judistů. „Jsou na něm devítinásobné body oproti nejméně hodnoceným turnajům,“ připomíná reprezentační kouč Petr Lacina, že šampionát bude mít zásadní vliv na účast českých judistů příští rok při olympiádě v Riu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Judista Lukáš Krpálek před cestou na mistrovství světa.

Článek

Pouhý sběr bodů nebude hlavním cílem české jedničky Lukáše Krpálka. Do Astany jede v pozici světové jedničky a obhájce zlata. „Letos jsem byl zatím na turnajích třetí a druhý, tak doufám, že to půjde ještě o stupínek výš,“ netají své ambice judista, jenž získal medaili na posledních třech světových i evropských šampionátech.

Ježek chystá loučení

Poslední přímé postupové místo teď patří Michalu Horákovi v nejtěžší kategorii, bodovou ztrátu způsobenou zraněním z úvodu sezóny dohání Jaromír Ježek. „Asi to pro mě bude poslední mistrovství světa, příprava vyšla, tak zkusím urvat co nejvíc bodů pro olympiádu,“ předsevzal si účastník her v Pekingu a Londýně.

Kdyby se žebříček neuzavíral příští rok v květnu, ale už teď, mohl by se do Ria těšit také Pavel Petřikov. „Reálnou naději má i Alexandr Jurečka. Po operacích kolena nabral ztrátu, ale když se vrátí do formy před zraněním, může se na olympiádu dostat,“ věří Lacina.

Česká nominace na MS v Astaně
Kategorie do 60 kg: Pavel Petřikov, do 73 kg: Jaromír Ježek, Jakub Ječmínek, do 81 kg: Jaromír Musil, do 90 kg: Alexandr Jurečka, do 100 kg: Lukáš Krpálek, nad 100 kg: Michal Horák.

Reklama

Související témata: