Hlavní obsah

Šampionát je vyhrocený více než olympiáda, líčí Štěrba průběh bitev o Rio

Milán

Žádné trable jako při Evropských hrách v Baku, ale suverénní výkon. Český čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba postoupil v pátek na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v italském Miláně z rozjížďky přímo do finále. „Chtěli jsme se vyhnout semifinále a ušetřit síly, tudíž plán vyšel na sto procent," lebedil si při hodnocení výkonu na kilometrové trati Jan Štěrba, jenž společně s parťáky bude v neděli usilovat nejen o obhajobu zlaté medaile z minulého šampionátu, ale i místenku na olympijských hrách v Riu 2016.

Rozhovor s Janem ŠtěrbouVideo: Sport.cz

 
Článek

Byl jste před startem rozjížďky nervózní nebo už jsou vzpomínky na špatný výkon z Evropských her v Baku, kdy jste skončili bez medaile, pryč a žádné pochybnosti nebyly?

Nevím jak kluci, ale já jsem nervózní nebyl. Spíše jsem se těšil. Přeci jen rozjížďka ještě neznamená v případě problémů konec nadějí. Když se nepovede, můžeme jet semifinále. Ale jsme rádi za přímý postup.

Cílem tedy bylo vyhnout se sobotní semifinálové bitvě?

Určitě. Ušetřená jízda znamená hodně ušetřených sil. Plán jsme splnili na sto procent.

Byť jste soupeře v rozjížďce zdrtili, na sto procent jste asi nejeli?

Šlo o jednu z vydařenějších jízd. Měli jsme dobrý pocit. Vše probíhalo, jak jsme doufali. Rozhodli jsme v druhé polovině. Za sebe mohu říct, že jsem jel tak na osmdesát procent. Člověk, když vidí velký náskok, tak se na posledních stech metrech nezmrtví, jako když jede o medaili. Určitě jsme měli rezervu.

Jak bude vypadat sobotní příprava, když nemusíte nastoupit k semifinále?

Dopoledne zůstaneme určitě v hotelu. Na osmou si zajdeme na snídani, pak budeme relaxovat. Nepochybně si ještě naši páteční jízdu rozebereme. Na bitvu Pepy Dostála ve finále kajaku na tisíc metrů se podíváme v televizi. Z tribuny na závodišti je stejně vidět až posledních tři sta metrů. Nechceme plýtvat energií. Na kanál vyrazíme až později odpoledne. Určitě se ale lehce svezeme. Tak tři nebo čtyři kilometry. Až si Pepa odfrkne. Jde o souhru, protože na singlu je záběr přeci jen trošku jiný než na čtyřkajaku.

Na minulém šampionátu jste získali zlato. Je pro vás jediným cílem pro nedělí finále obhajoba?

Samozřejmě na titul myslíme. Ale startovní pole je hodně vyrovnané. A před olympijskými hrami je konkurence úplně extrémní. Dokonce bych řekl, že je větší než na samotné olympiádě. Samozřejmě, že tam se sejdou jen nejlepší posádky. Ale bitva o účast v Riu je hodně vyhrocená. Každý jde na hranici možností, aby v Brazílii nechyběl.

Lze o formě soupeřů něco vyvodit z časů v rozjížďkách?

Jde o určité vodítko. Je jasné, že hodně silní jsou Maďaři. Naši tradiční soupeři. Podcenit nelze ale nikoho.

Reklama