Hlavní obsah

I porážka může znamenat štěstí, věří deblkanoisté. Těší se na klidnou snídani či Alchymistu

Milán

Zklamání z prohry v rozjížďce deblkanoistů na tisíc metrů při mistrovství světa v Itálii střídal ve tvářích českých reprezentantů Jaroslava Radoně a Filipa Dvořáka úsměv. Posádka, která byla dvakrát třetí na MS a pátá na OH v Londýně, v pátek ve finiši podlehla Kanadě, postupový klíč ji však zařadil do papírově nejsnadnějšího semifinále.

Rozhovor s deblkanoistou Jaroslavem RadoněmVideo: Sport.cz

 
Článek

„Chtěli jsme vyhrát a v cíli jsme byli zklamaní, že Kanada přišla k prvnímu místu snadněji, než jsme chtěli. Ale nakonec je to pro nás lepší, protože máme fajn semifinále," přemítal s úsměvem Dvořák. „Ze silných lodí máme jen Uzbekistán a Maďarsko. V ostatních semifinále jsou vždy čtyři super lodě," vysvětloval Radoň. „Ale nám zase chybí záchranné lodě. Letos přijeli kluci ze Svatého Tomáše či Angoly. Když se člověk v půlce ohlédne, tak oni jsou ještě na dvoustovce," líčil Dvořák.

Jeho parťák měl k žertování daleko. Z rozjížďky neměl vůbec dobrý pocit. „Strašně jsem se uvařil. Posledních sto metrů jsem vůbec nemohl. Bojoval jsem s vlnami. Už na startu jsem málem vypadnul do vody. Posledních padesát metrů tělo nemohlo, mozek velel zastavit. Strašně to bolelo," vykládal upřímně Radoň.

Ideální rozvrh

Semifinále na českou dvojici čeká v sobotu, případné finále v neděli. Program roztahaný do tří dnů však vítají. „Je to ideální rozvrh. Skoro. Ještě lepší by bylo jet v sobotu dopoledne. Při odpoledním startu se den hrozně táhne. Člověk je nervózní, chvilku nespočine. Ale zase se můžeme dobře vyspat, v klidu nasnídat. Dám si vajíčka, posedím u kafe," plánoval Dvořák.

Radoň hlavně doufal, že mu sobotní jízda vyjde mnohem lépe. „Problém byl, že jsem se prostě v daný okamžik nebyl schopný poprat s vodou. Ostatní měli stejné podmínky, jen já se s tím špatně popral. Ale někdy stačí jen pár hodin a odpoledne už je člověk v pohodě," doufal v proměnu k lepšímu Radoň.

Oba už plánovali náplň sobotního dopoledne. „Ve čtvrtek jsem koukal na závody, ale po třech jízdách mě přepadla strašná nervozita. Když favorité vypadávají, může být sledování bitev na kanálu kontraproduktivní. Proto zůstanu na hotelu a budu si číst," vyprávěl Dvořák.

Aktuálně jeho volné chvíle „požíral" Bob Marley, respektive jeho knižní životopis. „Jak se dalo předpokládat, neskončil úplně šťastně. Teď začnu číst Alchymistu, což je motivační a uklidňuje mě," přiblížil Dvořák.

Reklama