Hlavní obsah

Čtyřkajak láteřil nad finišem. Obhájci zlata mysleli v Itálii na víc než bronz

Milán

Snili o obhajobě, museli se spokojit s bronzem. Český čtyřkajak na víkendovém mistrovství světa v Miláně nejdříve předvedl v rozjížďce dominantní výkon a postoupil přímo do finále. V boji o medaile však mistři světa z Moskvy 2014 zaostali za posádkami Slovenska a Maďarska.

Josef Dostál - člen bronzového čtyřkajakuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Z mého pohledu nebyl závod v našem podání úplně stoprocentní. Trošku nás mrzí, že jsme dvěma lodím vpředu nebyli blíže. Bronz je super, ale spokojenost je tak devadesátiprocentní. Jako obhájci titulu jsme přeci jen pokukovali po titulu," přiznával Jan Štěrba. „Chtěli jsme zlato, ale z mého pohledu nám závod nesedl ideálně," vyprávěl Josef Dostál.

České kvarteto končilo od bronzového vystoupení na olympijských hrách v Londýně 2012 pravidelně na stupních vítězů. Při červnových Evropských hrách v Baku však zůstalo šesté po špatném výkonu. „Právě s ohledem na Ázerbájdžán bronz beru. Spravili jsme si chuť. Jsme zpět na pódiu a vyjeli jsme si místo pro olympijské hry v Riu. Ale je fakt, že s jízdou úplně spokojený nejsem," přemítal Daniel Havel.

V čem byl v Miláně největší problém? „Start byl dobrý, trefili jsme to ideálně. A v trati jsme si vedli dobře," říkal Havel. „Chybu v trati jsme určitě neudělali," přitakal Štěrba. „Ale finiš jsme nejeli tak, jak ho máme natrénovaný. Tam byla rezerva," věděl Štěrba. „Jo, konec jsme nezvládli. Ten mohl být lepší," pokyvoval Havel.

„Nicméně je třeba uznat, že lodě před námi byly skvělé. Maďaři v sezóně ukazovali velkou formu. Slováci postavili velmi silný čtyřkajak a jeli v určité euforii, že mají zase po delší době posádku," dumal Štěrba. „A taky byl strašný protivítr. V tréninku mi přijde, že když fouká, jezdíme dobře. Ale v závodě se s tím neumíme popasovat," mínil Dostál.

České kvarteto věří, že třetí příčka může být pozitivní pro přípravu na olympijské hry v Riu. „Máme prostor pro zlepšení. A směrem k olympiádě na nás po bronzu nebude takový tlak. Za rok v Riu určitě budeme dravější," ujišťoval Dostál.

„Je fakt, že když jsme šli v minulých měsících do závodu, pořád nad námi visela touha přidat další závod na stupních. Po neúspěšných Evropských hrách jsme si vyzkoušeli i jinou pozici. Snad bude v Riu platit, že kdo vyhrával letos, v další sezóně první nebude," přál si Lukáš Trefil.

Reklama