Hlavní obsah

Jágr, spánek či rappeři, při nichž otec trpí. I to je cesta ke zlatu

Milán

Sedmdesát domácích mistrovských titulů nasbíral během aktivní kariéry Petr Fuksa. Jeho syn Martin má ve dvaadvaceti letech na kontě zatím čtyřiadvacet českých zlatých kanoistických medailí. „Ale v rodinné hierarchii mě zlatem z Milána přeskočil. Sice mám nějaké úspěchy, ale jezdil jsem ve společné posádce. A singl je královská trať," přemítá trenér.

Foto: Ivana Roháčková, ČTK

Kanoista Martin Fuksa.

Článek

Připouští, že vést syna není žádný med. „Je to hodně těžké. On si ke mně trošku více dovolí než cizí kluk. Ale zase má velikou disciplínu. V tom mu nemusím nic říkat. Nicméně nároky na něj kladu stejné jako na ostatní kluky, které vedu. Nijak ho neupřednostňuji. Když chci, aby moji svěřenci něco dokázali, musím je sekýrovat všechny," vypravuje Fuksa senior.

Když syn přesedlal ještě jako nactiletý z hokeje na kanoistiku, byl Fuksa senior nadšený. A teď doufá, že syn před sebou má velkou budoucnost. „Já byl poctivý a dříč. A Martin je v těchto aspektech ještě lepší. Hlavně v životosprávě, co se týče stravy a spánku. A pokaždé je extrémně koncentrovaný. Vše podřizuje úspěchu," lebedí si trenér Fuksa.

Ani navázání vztahu, které občas přináší mladým závodníkům problémy, nepředstavovalo v případě čerstvého medailisty z Milána ohrožení. „Martinova přítelkyně se přizpůsobila. Ví, jak je u nás vše nastavené, tak se přizpůsobila. Nikam ho nevodí, což mně z trenérského hlediska maximálně vyhovuje. Když je na závodech, sedne si na tribunu a Martin je rád, že ji má nablízku," vypravuje Fuksa trenér. I v tom nachází podobnost s vlastní kariérou: „Já se v jeho letech skoro ženil. Trávil jsem hodně času s nastávající, ale také jsem nikam nechodil."

V dobrém slova smyslu trošku magor

Fuksa vyzdvihuje synovo samostudium. „Martin je hodně svůj. Kolikrát mu něco řeknu a on si stejně udělá věci po svém, ale správně. Hodně o kanoistice přemýšlí. Pořád studuje videa, leží v knihách, čte o regeneraci, stravě. V tomhle je v dobrém slova smyslu trošku magor," usmívá se otec dvaadvacetiletého reprezentanta.

Zaručeným způsobem, při němž Fuksa junior regeneruje, je spánek a sledování dalších sportů. „Není takový, že by potřeboval vypnout. Hltá hokej. Hlavně Jágra, který je jeho velkým vzorem. Nebo Kvitovou. Ale i další sporty. Hodně dbá na spánek. Do postele chodí v devět, v půl desáté. Ví, že je to nejlepší způsob, jak dobít baterky," vypravuje Fuksa senior.

Když pak dojde na synovu hudební libůstku, tiše trpí: „Martin rád poslouchá nejrůznější rappery, což není moje parketa. Jakmile je pustí, říkám si: No panebože. Ale jestliže to klukovi pomůže, tak pomyslně zavřu uši a říkám si: Dobrý, zachovej klid."

Reklama

Související témata: