Hlavní obsah

Senátor Valenta zapojí do projektu Sportuj s námi všech pět dětí

Praha

Projekt České unie sportu (ČUS) Sportuj s námi láká stále více zájemců z řad organizátorů, ale především veřejnosti a mládeže. Za necelé dva roky existence zaznamenal obrovský nárůst účastníků. V roce 2014 se do 180 vybraných a podporovaných akcí zapojilo téměř 70 000 sportujících, od dvouletých po ty dříve narozené, převážně z řad minimálně nebo vůbec nesportující veřejnosti. Letos už bylo do projektu zařazeno 536 akcí, do nichž se dosud zapojilo více než 167 000 aktivních účastníků, z toho přes 90 000 z řad mládeže.

Foto: Sport.cz

Patroni projektu Sportuj s námi. (Zleva) snowboardistka Eva Samková, herec a režisér Jakub Kohák a biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

„Už loňský ročník splnil to, co jsme od něj očekávali. Zapojily se prakticky všechny věkové skupiny, akce se konají po celé republice a zahrnují všechna sportovní odvětví. Pomáháme s organizací i finančně. Vybíráme tradiční podniky jako je Lesní běh v Písku, který má na kontě už devadesát ročníků, Velká kunratická, nebo i zcela nové akce. Spektrum musí být co nejširší, aby si vybral každý, bez rozdílu věku," zdůraznil předseda ČUS Miroslav Jansta, kterého mrzí, že stát na sportu škudlí a nedává do sportu, především na činnost malých jednot a klubů, dostatek peněz, takže populace tloustne a je nemocnější.

Patron Kohák nevyhrává, i když je nejlepší

Před probíhajícím ročníkem vybírala ČUS z více než osmi stovek zájemců o zařazení do projektu. Finanční náročnost projektů není malá. Tíhu nesou především samotní organizátoři, kteří obtížně shánějí prostředky na základní zabezpečení. Kdo se dostane do projektu, může se těšit na finanční přispění i pomoc s organizováním akce a větší mediální podporu. „Existuje spousta krásných regionálních akcí, o nichž se neví a čekají na objevení," zdůraznil Jansta. Těší ho i fakt, že v projektu je zařazeno hodně sportovních dětských dnů.

Velkou pomocí proto byl vstup společnosti Synot senátora Ivo Valenty, která podporuje nejen vrcholový, ale i masový sport a zejména mládež. „Mám pět dětí a všechny je chci zapojit do sportování. Rozvoj regionálního sportu považujeme ve společnosti Synot za velmi důležitý a dlouhodobě se mu věnujeme. Snažíme se podpořit zejména takové aktivity, které osloví a přilákají širokou veřejnost a zvláště pak mladou generaci. Projekt České unie sportu Sportuj s námi je nepochybně jednou z nich," konstatoval senátor a podnikatel Ivo Valenta.

Projekt má svoje patrony. Jsou jimi olympijská vítězka snowboardistka Eva Samková, biker Jaroslav Kulhavý a herec a režisér Jakub Kohák, který svým specifickým humorem dává akcím i osobitý náboj. „Nesportuji na akcích naplno a nevyhrávám, přestože jsem nejlepší. Nechávám to jiným, ale cením si, že u těchto akcí mohu být i se svojí rodinou," říkal s úsměvem i vědomím, že i on je jednou z atrakcí na těchto akcích.

Informace o akcích v rámci projektu Sportuj s námi i způsob, jak se do projektu zapojit, najdete na www.cus-sportujsnami.cz.

Reklama

Související témata: