Hlavní obsah

Rozzlobení Češi chystají revoluci v boxu

PRAHA

Velké změny by měl přinést lednový pražský kongres evropské amatérské asociace. Poslední výsledky českých boxerů v amatérském ringu moc radosti nepřinesly, ale často to nebylo jen formou reprezentantů. O výsledku bylo rozhodnuto předem někde jinde.

Článek

Příklady? Loni na evropském šampionátu v Pule seřezal ve čtvrtfinále Tomáš Adámek Lukase Wilascheka, jenže medaili bral a na olympiádu odjel Němec. Plná hala se mohla upískat, nic naplat. Na olympijské kvalifikaci v Plovdivu musel zase v duelu s Rudolfem Krajem jeho soupeře Yildirima Tarhana podpírat ringový sudí, ale na bodovém ukazateli se objevilo skóre 25:12 pro Turka. "Normálně jsem klidný, ale tehdy jsem strašně řval," vzpomínal reprezentační trenér Svatopluk Žáček.

Absurdní konce duelů

"Neúspěšné usilování o Atény urychlilo mé rozhodnutí jít k profesionálům," tvrdil také Kraj. Na kvalifikacích totiž docházelo k absurdním situacím, když zápasy byly ukončovány při dvacetibodovém rozdílu pro naprostou převahu jednoho z boxerů, jenže trenéři netušili, zda je to ve prospěch či neprospěch jejich borce...

Za nitky v amatérském boxu tahají mocní lidé z exekutivy v čele s generálním sekretářem světové boxerské asociace (AIBA) a viceprezidentem evropské asociace (EABA) Canerem Doganelim z Turecka. "Díky tomu se ale amatérský box řítí dolů a to je ohromná škoda. Kdo se má na zápasy, jež jsou rozhodnuty předem, vůbec koukat," posteskl si šéf českého boxu Radim Masný. Donedávna si Češi mohli jen marně stěžovat, ale teď získali ve svém snažení o změny mocného spojence - Rusko. "Jejich boxeři mají skvělé výsledky, vlastně změnu nepotřebují. O to víc si jejich pomoci ceníme," řekl Masný.

Revoluce proti současnému stavu boxu

Poslední kapkou pro šéfa ruského svazu Eduarda Husajnova byl Pohár družstev v Liverpoolu, kde musel být souboj mezi ruským a tureckým boxerem dokonce opakován. "Chceme vrátit boxu vážnost, takové věci strašlivě srážejí jeho hodnotu," tvrdil Právu na MS v Číně Husajnov, který příští týden přijede jednat do Čech. "Doganeli umně využívá svého postavení k ovlivňování rozhodčích," dopálilo Husajnova.

V lednu se v Praze bude konat kongres EABA a podle kuloárních hlasů je se současným stavem rozhodování v amatérském boxu nespokojeno více národních federací. Pokud do Česka dorazí alespoň 26 zástupců jednotlivých zemí, bude kongres usnášeníschopný a lze se nadít změn v personálním složení exekutivy. "Nejde o to, aby dění v boxu otočilo znaménko v náš prospěch, ale měl by se nastolit normální stav, kdy se rozhoduje pouze a jedině v ringu," připomněl Masný, který rovněž usiluje o proniknutí do struktur EABA. "Není to revoluce proti Doganelimu, je to revoluce proti stavu v boxu."

Reklama