Hlavní obsah

Přímé přenosy z olympijských her v České televizi jsou ohroženy

Praha

Česká televize (ČT) nebude moci v krajním případě vysílat přímé přenosy z letních a zimních olympijských her v období let 2018 až 2024. Na středečním veřejném jednání Rady ČT to oznámil generální ředitel Petr Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Olympijské hry v brazilském Riu de Janeiro ještě Česká televize vysílat bude. Ale jak to bude při dalších olympiádách?

Článek

Vysílací práva pro zmíněné období získal Eurosport, dceřiná společnost Discovery Communications, a ČT bude s držitelem práv vyjednávat o možnosti tzv. sublicence, v rámci níž by veřejnoprávní televize mohla přenosy vysílat.

Majitel práv musí podle pravidel olympijského výboru zajistit dvě stě hodin přenosů z letních her a sto hodin ze zimních na volně šířených kanálech. Eurosport ale v Česku běží jen v rámci placených služeb. Jednání již začalo a jak dopadne, je nejisté. „Vývoj se nedá predikovat," uvedl Dvořák.

Společnost Discovery Communications získala od Mezinárodního olympijského výboru vysílací práva na olympijské hry v letech 2018 - 2024 pro Evropu včetně České republiky letos v červnu za 1,3 miliardy eur (35,4 miliardy korun).

Na nejbližší olympijské hry, které se budou konat v příštím roce v Riu de Janeiro, se uzavřená dohoda nevztahuje. Z Brazílie bude olympijské hry na českém území vysílat Česká televize na volně šiřitelných kanálech a Nova na placených stanicích.

Dvořák radním rovněž sdělil aktuální novinku, a sice že ČT odvysílá na konci října zápasy ženského tenisového Turnaje mistryň ze Singapuru.

Reklama

Související témata: