Hlavní obsah

Jágr nestárne! I letos se uchází o korunu krále českého sportu

Praha

Jaromír Jágr nestárne. V zámořské NHL to potvrzuje v každém klubu a každém zápase, v tradiční anketě o nejlepšího tuzemského Sportovce roku rovněž. I letos se v hlasování sportovních novinářů objevuje v nejlepší desítce. Mimochodem již po osmnácté, což se nikomu jinému v šestapadesátileté historii ankety nepodařilo. Společně s ním figuruje v elitním společenství šest mistrů světa, ale také tenistky Petra Kvitová s Lucií Šafářovou a cyklista Zdeněk Štybar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr se raduje z rozhodujícího gólu ve čtvrtfinále domácího mistrovství světa proti Finsku.

Článek

Když v roce 1992 figuroval Jaromír Jágr mezi desítkou nejlepších československých sportovců vůbec poprvé, nebyl jeho finálový soupeř kajakář Jiří Prskavec ještě vůbec na světě. Ostatní letošní Jágrovi konkurenti pak seděli ve školních lavicích, nebo navštěvovali mateřskou školku... Neskutečné, jaká je výdrž hokejové megahvězdy Jágra, který je mimochodem posledním mužským vítězem ankety, neboť on to byl, kdo se stal v roce 2005 králem českého sportu.

Zase pod nadvládou žen?

Před třiadvaceti lety vyhrál tehdy ještě společnou federální anketu olympijský vítěz z Barcelony v desetiboji Robert Změlík, letos mnohé nasvědčuje tomu, že český sport bude mít pro změnu atletickou královnu. Mistryně světa na 400 m překážek Zuzana Hejnová je nejvážnější aspirantkou na celkové prvenství, i když samozřejmě musí počítat s konkurencí dalších držitelů světového zlata.

Třeba s rychlobruslařskou šampiónkou Martinou Sáblíkovou, veslařem Ondřejem Synkem, zmiňovaným vodním slalomářem Jiřím Prskavcem, ale i biatlonisty Gabrielou Soukalovou a Ondřejem Moravcem, kteří vybojovali světový primát ve smíšené štafetě.

Ve hře jsou ale i tenistky Petra Kvitová a Lucie Šafářová, které se kromě individuálních úspěchů postaraly o opětovný zisk Fed Cupu, stejně jako třeba Král cyklistiky Zdeněk Štybar. O konečném pořadí rozhodne druhé kolo hlasování sportovních novinářů, jehož výsledky budou zveřejněny na slavnostním galavečeru 21. prosince v pražském hotelu Hilton.

Těsně pod finálovou desítkou skončil běžec na lyžích Lukáš Bauer. Stříbrnému medailistovi z mistrovství světa chybělo k postupu 19 bodů. Ani titul mistra světa z neolympijské disciplíny na 500 metrů, k tomu světové stříbro a evropské zlato nestačily k postupu mezi nejlepší rychlostnímu kanoistovi Martinu Fuksovi, jenž skončil dvanáctý.

Umístění z loňské desítky obhájili Kvitová, Moravec, Sáblíková, Soukalová a Synek. Jágr s Hejnovou se vracejí po roční pauze, Štybar chyběl od roku 2011 a Šafářová s Prskavcem jsou nováčky. Loňské pozice ztratili tenista Berdych, judista Krpálek, cyklista König, snowboardistka Samková a atletka Špotáková.

Deset nominovaných jednotlivců:
Zuzana Hejnováatletika
Jaromír Jágrhokej
Petra Kvitovátenis
Ondřej Moravecbiatlon
Jiří Prskavecvodní slalom
Martina Sáblíkovárychlobruslení
Gabriela Soukalovábiatlon
Ondřej Synekveslování
Lucie Šafářovátenis
Zdeněk Štybarcyklistika
Další pořadí
11. L. Bauer 335. 12. M. Fuksa 318, 13. T. Berdych 294, 14. P. Čech 255, 15.L. König 231, 16. Š. Strachová 220, 17. V. Vítková 213, 18. J. Voráček 211, 19. K. Kudějová 182, 20. E. Ledecká 166, 21. K. Plíšková 142, 22. M. Knapková 123, 23. L. Krpálek 116, 24. J. Holuša 108, 25. T. Satoranský 105, 26. P. Maslák 102, 27. O. Bank 90, 28. J. Dostál 58, 29. B. Špotáková 54, 30. J. Veselý 36 bodů.

Kolektivy stejné jako loni

Během slavnostního večera budou vyhlášeny i nejlepší kolektivy. Z prvního kola hlasování 189 sportovních novinářů postoupily mezi tři nejlepší stejné kolektivy jako v loňském roce - tedy české tenistky, obhájkyně prvního místa a vítězky Fed Cupu, smíšená štafeta biatlonistů ověnčená titulem mistrů světa a fotbalová reprezentace, která vybojovala postup na mistrovství Evropy ve Francii v příštím roce.

Patnáct bodů scházelo k pozvání na slavnostní galavečer družstvu vítězek basketbalové Euroligy USK Praha, které skončilo na čtvrtém místě. Další kolektivy už měly výraznější odstup.

Tři nominované kolektivy
Biatlonová smíšená štafeta - Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec
Fotbalová reprezentace ČR
Tenisové družstvo žen - Kvitová, Plíšková, Strýcová, Šafářová, Smitková , Allertová, Hradecká a kapitán Pála
DALŠÍ POŘADÍ:
4. Basketbalistky USK Praha122
5. Biatlonová štafeta žen (Puskarčíková, Landová, Soukalová, Vítková)56
6. Hokejisté Litvínova43

Během slavnostní večera dojde i k uvedení další legendy českého sportu do Síně slávy, vyhlášen bude i nejlepší Junior roku a zveřejněny budou i výsledky divácky ankety o nejsilnější sportovní okamžik roku.

Tato anketa je letošní novinkou. Sportovní fanoušci mohli na oficiálních webových stránkách www.sportovecroku.cz vybírat z šesti nejemotivnějších událostí, mezi něž bylo třeba zařazeno Štybarovo vítězství v etapě na Tour de France, triumf Jakuba Holuši na Halovém mistrovství Evropy, pád lyžaře Ondřeje Banka či třeba zisk mistrovského titulu fotbalistů Viktorie Plzeň věnovaný nemocnému Mariánu Čišovskému.

Do druhého kola hlasování, které proběhne od 1. do 13. prosince, nakonec sportovní příznivci poslali poslední gól Jaromíra Jágra v reprezentaci a oslavy tenistek po famózní obhajobě Fed Cupu.

Kdo je podle Vás Sportovcem roku 2015 v ČR?
Zuzana Hejnová
13,9 %
Jaromír Jágr
65,3 %
Petra Kvitová
1,3 %
Ondřej Moravec
0,8 %
Jiří Prskavec
0,6 %
Martina Sáblíková
11,8 %
Gabriela Soukalová
2,4 %
Ondřej Synek
0,5 %
Lucie Šafářová
1,6 %
Zdeněk Štybar
1,8 %
Celkem hlasovalo 5592 čtenářů.

Reklama