Hlavní obsah

Kouč sportovních es si střihnul hlavní roli v hudebním klipu a po více než půl století kouřil

Praha

Trénoval tenisové šampiónky Martinu Hingisovou či Helenu Sukovou, evropského šampióna v rallye Kopeckého, podílel se na přípravě šampióna cyklistické Vuelty a italského Gira Tonyho Romingera i mnoho dalších sportovních es. A v jedenašedesáti letech Jaromír Jiřík okusil netradiční roli herce, když zastal hlavní úlohu v hudebním klipu Tajemství skupiny Plán B. „Původně měli být profesionální herci, ale nakonec zvítězila snaha, aby vše bylo přirozené," usmál se Jiřík, když kapela před nedávnem pod dohledem kmotra Petra Jandy představila video světu.

Foto: archiv skupiny Plán B

Jaromír Jiřík (zleva), Petr Janda, Lukáš Písařík a Jaroslav Tabuer při křtu hudebního klipu Tajemství.

Článek

Celý klip se odehrává v automobilovém prostředí a Jiřík je láskou ke světu rychlých kol proslulý. Když se mu při lékařské praxi, kterou stále vykonává, frontman kapely Plán B Jaroslav Tauber zmínil, že s parťáky připravují klip, rodák z Dobřichovic přiložil hned ruku k dílu.

„Shodli jsme se, že by mělo jít o prostředí, které není tolik provařené. Písnička byla připravená, takže zbývalo jen vymyslet scénář a zasadit jej do reálného prostředí," vykládal Jiřík, jak se celý projekt rodil.

Materiál pro výrobu hudebního klipu se během závodů sbíral několik měsíců. Zachyceny jsou okamžiky z bitev o vteřiny na okruzích Paul Ricard, v Barceloně, Dubaji, Zandwoortu či Mugelu. Když došlo na obsazení klíčové role, ukázalo se jako nejpřirozenější, aby se hlavní postavou stal přímý aktér závodů. „Nejsem herec, ale shodli jsme se, že nebudeme tu úlohu přenášet na někoho jiného," líčil Jiřík.

Z natáčení onemocněl

Zatímco sbírání záběrů na okruzích pro něj představovalo samozřejmost, z natáčení v „běžném" životě byl pořádně znavený. „Dokonce jsem byl tři dny marod, přitom mě jen tak něco neskolí," vyprávěl Jiřík.

V rámci natáčení klipu po více než půl století poznal chuť tabáku, neboť v jedné ze scén si vychutnává třicetiletý doutník. „Naposledy jsem totiž kouřil v šesti letech. Tehdy jsem si zkusil cestou ze Sokola cigarety značky Partizan, a když jsem přišel domů, dostal jsem od táty takovou facku, že jsem už nikdy neměl chuť to zkoušet," smál se Jiřík při vzpomínkách na mládí, čímž pobavil i kmotra klipu Petra Jandu.

„Když Olympic natáčel desku Savana, staral jsem se o celou kapelu. Petru Jandovi jsem rozmlouval kouření a bubeníka Milan Peroutku jsem dával dohromady, když spadl z velblouda," vybavil si Jiřík, jak se poznal s hudební legendou.

Nyní má velmi blízko k Plánu B, který se teprve snaží prorazit. A Jiřík doufá, že i hudební klip Tajemství bude jedním z kroků na cestě do povědomí širší veřejnosti.

Reklama

Související témata: