Hlavní obsah

Inspirací olympionikům v Riu bude legendární Zátopek. Postavičku běžce nakreslil sám

Praha
Aktualizováno

Emil Zátopek, držitel pěti olympijských medailí, se stal inspirací pro olympijskou kolekci českých sportovců na nadcházející hry v Riu 2016. Postava fenomenálního běžce bude i v logu ČOV.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Skifařka Mirka Knapková (vlevo) a česká tenistka Andrea Hlaváčková s motivem pro LOH 2016 v Riu.

Článek

„Dosud se v olympijských letech sportovci nechali inspirovat umělci. Pro nadcházející rok se umělci inspirují sportovcem," vysvětluje Jiří Kejval, předseda ČOV. O slavném atletovi vyšel v úvodu prosince ucelený životopis, chystá se dokumentární film a Zátopek bude ve stylizované podobě zachycen i na dresech českých reprezentantů v Riu.

„Těší mě, že se s životem Emila a jeho sportovními úspěchy může seznámit další generace. Když jsem zjistila, že Emil má být inspirací nadcházejícího olympijského roku, byla jsem překvapená," uvedla při představení motivu olympijské kolekce Dana Zátopková, manželka atleta, který vyhrál zlato na olympijských hrách v Londýně 1948 v běhu na deset kilometrů a o čtyři roky později v Helsinkách bral zlato z maratónu a tratí na pět i deset kilometrů.

Zátopkův motiv malíř jen vylepšil

Zátopek občas k autogramu přikreslil postavičku běžce, která se stala předlohou celé olympijské kolekce. „Zpočátku jsem si říkal, že mě čeká hodně složitá práce, abych zachytil úsilí, běh a vítězství. Šťastnou náhodou se mi dostal do ruky autogram, který dával Zátopek do knížek. Motiv tudíž vlastně nakreslil sám Zátopek, já ho jen vylepšil," vysvětlil akademický malíř Milan Jaroš, který Zátopkova panáčka zpracoval jako grafický motiv.

„Jen jsem změnil Emilův výraz. Původně se totiž nesmál," doplnil Jaroš. „Jde o hezký motiv a vypadá to dobře. Skutečně vypadá jako běžec," hodnotila s úsměvem Zátopková.

Ve Vancouveru 2010 zdobily české olympijské oblečení psychedelické kruhy, o dva roky později v Londýně slavila úspěch kolekce inspirovaná Františkem Kupkou a v Soči 2014 bodovala kolekce s motivem lipového listu od Alfonse Muchy.

Reklama

Související témata: