Hlavní obsah

Česko je tenisový národ. Fedcupové triumfy se neomrzí, těší Pálu

Praha

Potřetí za posledních pět let patří trofej pro nejlepší kolektiv roku českým tenistkám. Fedcupový triumf je vždycky hodně silný kalibr, jen v roce 2012 ho dokázali přebít tenisté svým tažením v Davis Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český fedcupový tým (zleva): Karolína Plíšková, Petr Pála a Lucie Šafářová během vyhlášení novinářské ankety Sportovec roku 2015 v Praze.

Článek

V roce 2011 se stříbrný Fed Cup ocitl v českém držení hlavně zásluhou Petry Kvitové, která seřezala všechno, co jí přišlo pod ruku. O rok později předvedla ve finále proti Srbkám pro změnu Lucie Šafářová, že má na to být hvězdou velkých zápasů. Na české tenistky loni nevyzrály Němky a v Praze neuspěly letos ani Rusky v čele s Marií Šarapovovou, když se do pozice domácí hvězdy vyšvihla Karolína Plíšková. „Triumfy se nikdy neomrzí," říká kapitán Petr Pála.

Letošní ročník týmové soutěže tak potvrdil, jak bohaté možnosti volby kapitán má. Na první kolo do Kanady ani nevezl dvě nejlepší hráčky, přesto Češky neztratily v Québeku ani set. „Jsme tenisový národ. Těch holek, které jsou dobré, je hodně, takže pořád je z čeho vybírat," těší kapitána.

V první stovce zakončilo sezónu sedm českých tenistek, ale v průběhu roku jich bylo až devět. Pokud by Pálovi Kvitová se Šafářovou oznámily, že Fed Cup hrát nebudou, stejně by sestavil konkurenceschopný tým. Jenže nic takového české hvězdy v plánu nemají. „Všechny holky se na ten fedcupový týden strašně těší. Je o ně perfektně postaráno a v týmu panuje ohromná pohoda," tvrdí Pála.

Perspektiva tu je neustále

Pro Kvitovou je Fed Cup srdeční záležitostí i kvůli tomu, že v něm několikrát nalézala ztracenou herní jistotu a sebevědomí. Entuziasmus dvojnásobné wimbledonské vítězky byl pak skvělou inspirací pro její spoluhráčky. „Perspektiva tu je neustále, proto jsem byl rád, jak do týmu vlétla ve finále Karolína Plíšková," říká Pála.

Poslední vítězný hattrick ve Fed Cupu se povedl Španělkám v letech 1993-95. V roce 2013 cestu za třemi triumfy po sobě překazila Češkám v semifinále Itálie. Druhý pokus o hattrick tak Pálův dámský ansámbl zahájí v únoru v Rumunsku.

„Tým je pořád hodně silný a lepší se tím, že se objevují další hráčky, které můžou zaskočit za tu druhou. Nemusí být pokaždé všechny zdravé, nemusí se jim to hodit do programu. Ale všechny, co hrály, udělaly pokaždé strašně moc. V tom je vždycky naše síla," myslí si Pála.

Reklama

Související témata: