Hlavní obsah

Rekord na pětistovce, to byl šok, přiznala Sáblíková

Minsk

Osmadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková míří k pátému titulu mistryně Evropy ve víceboji. Po prvním dnu vede v Minsku před duem nizozemských závodnic.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Martina Sáblíková v Minsku po vyhlášení nejlepších závodnic na 3000 metrů.

Článek

„Před víceboji vždycky říkám, že rozhodující bude úvodní pětistovka. Poprvé jsem v Evropě pokořila hranici čtyřiceti sekund a časem 39,98 sekundy skončila těsně čtvrtá. Pro mne byl ten čas největším překvapením dne. Vůbec jsem mu nechtěla uvěřit, když jsem projela cílem. Byl to úžasný vstup do šampionátu, lepší jsem si ani přát nemohla," říkala spokojená Sáblíková do telefonu.

Obhájkyně titulu Wüstová ji vyburcovala

Právě na nejkratší trati se utkala s obhájkyní titulu Ireen Wüstovou z Nizozemska, která je na nejkratší trati lepší, a právě na pětistovce v bitvách se Sáblíkovou rozhodovala o titulu. „Ireen v této sezóně nejede Světový pohár, nevybojovala si nominaci, ale je to vícebojařská šampiónka, takže motivaci jsem měla velkou. Nevěděla jsem, jak na tom je. Její start je v každém případě oživením šampionátu. Ona mi v tom závodě ohromně pomohla, viděla jsem ji před sebou, snažila se ji dojet, prohrála jsem jen velice těsně, o osm setin. To pro mne bylo hodně povzbudivé před dalším závodem," přiznala Sáblíková.

Na tříkilometrové trati soupeřky doslova rozdrtila o tři a více sekund. „Jela jsem s Natálií Voroninovou, která je velmi dobrá. Led tu není úplně ideální, ale že za sebou nechám soupeřky o více než tři sekundy, jsem nečekala. Pro mne bylo náročnější, že jsem jela v sedmé z devíti rozjížděk, takže čtyři silné soupeřky jely po mně a musela jsem čekat na jejich výsledky. Věděla jsem, že můj čas 4:03,79 je kvalitní, ale stát se může ledacos. Nevěděla jsem, jestli to bude stačit. Nakonec to bylo velmi dobré," libovala si česká ledová královna.

Po prvním dnu vede se solidním náskokem. Mohla by tedy spát klidně. „Kdepak. Hlavou se mi honí závody prvního dne, takže usínám dlouho. Věřím ale, že neděle bude stejně dobrá jako sobota," pravila s tím, že po antibiotikách se dostala do formy velmi rychle, protože... „Když jdu na start závodu, vždycky chci zajet co nejlépe, ať se cítím jakkoliv. Dokážu v sobě vyburcovat všechny síly."

Kouč Novák zářil spokojeností

Trenér Petr Novák byl velmi spokojený... „Mohu říct, že jsem po prvním dnu absolutně spokojený. Martina si zajela v Evropě osobní rekord na pětistovku. Poprvé na starém kontinentu, kde jsou oproti Americe pomalejší dráhy, pokořila hranici čtyřiceti sekund. Chybělo devět setin sekundy a stála by na bedně. Důležité je, že na nejrychlejší Norku Njatunovou moc neztratila, takže výchozí pozici má velice dobrou. Na trojce byla suverénní. Led tady není moc rychlý, ale Martina si udržela standardní časy a vyhrála s přehledem, takže po prvním dnu vede. Pokud nějak nepokazí nedělní patnáctistovku, pak by měla na pěti kilometrech udělat zlatou tečku za tímto šampionátem," liboval si kouč do telefonu.

Velmi spokojený byl i s premiérou devatenáctileté Nikoly Zdráhalová. „Na první start je to výborné. Poprvé v Evropě jela pětistovku pod jednačtyřicet sekund. Zvládla perfektně i tři kilometry. Ve dvojici měla zkušenou Polku Natálii Czerwonkovou. Prohrávala s ní už o šedesát metrů, a nakonec ji málem dojela. Na soupeřky kolem sebe ztrácí minimum," dodal Novák spokojeně.

Nedělní program začíná ve 13 hodin SEČ, závod na 1500 m přenáší přímo ČT Sport, závěrečných pět kilometrů ze záznamu v 15:40 h.

Reklama