Hlavní obsah

Porazit třikrát Wüstovou je paráda, těšilo ledovou královnu Sáblíkovou

Karel FeltSport.czPrávo

Pátý titul mistryně Evropy v rychlobruslařském víceboji. Osmadvacetiletá Martina Sáblíková potvrdila, že v probíhající sezóně má formu jako hrom. Soupeřky na oválu v Minsku o víkendu doslova smetla. „Pro mne jsou cenné všechny tituly, nedělám mezi nimi rozdíly. Vážím si všech,“ řekla v neděli večer po slavnostním vyhlášení a všech povinných oficialitách v telefonickém rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Medailistky z mistrovství Evropy ve víceboji. Uprostřed Martina Sáblíková, vlevo stříbrná Nizozemka Ireen Wüstová a vpravo její krajanka Antoinette de Jongová.

Článek

Nedělní program začal pěkně zostra. V poslední rozjížďce na patnáct set metrů si to rozdala s největší soupeřkou, držitelkou titulů z posledních tří šampionátů Ireen Wüstovou z Nizozemska. Tahle distance je její nejsilnější disciplínou, na níž se čekalo, že zahájí útok na čtvrté zlato v řadě. Jenže česká ledová královna předvedla výkon z říše snů a porazila ji doslova o špičku brusle a jedinou setinu sekundy. „Ani jsem se nedívala, jestli jsem byla v cíli dřív já, nebo Ireen. Pro mne bylo podstatné, aby mi neujela o sekundu a půl, což byl rozdíl mezi námi po sobotní pětistovce a trojce. Čas 1:57,00 je výborný. Byla jsem za to hrozně ráda," přiznala Sáblíková.

Na pěti kilometrech neměla soupeřku

Sáblíková se netají tím, že noc mezi sobotními a nedělními závody je pro ni utrpením. „Zase se mi honily hlavou sobotní závody, ale tentokrát to nebylo tak hrozné. Asi o půlnoci jsem usnula," říkala s ulehčením.

Závěrečných pět kilometrů mělo být z pohledu výsledků a aktuálních výkonů v sezóně jen formalitou. Navíc v poslední rozjížďce Sáblíkovou čekala opět Wüstová. „Cítila jsem docela velkou nervozitu, protože to je pořád dvanáct a půl kola. Navíc se jede brzy po patnáctistovce. Sil už není tolik. Nevěděla jsem, jestli na mne nemá připravenou nějakou taktiku a nezkusí to třeba pět kol před koncem. Na těžkém ledě jsme začaly opatrně. Ale věřila jsem, že už mi zlato nikdo nevezme. Hlavně jsem si Ireen hlídala, a jela svoje tempo. Čas 6:58,44 je kvalitní a dvanáct sekund, o které jsem ji porazila, je docela hodně. Porazit třikrát Wüstovou je určitě paráda," vyprávěla Sáblíková s ulehčením v hlase.

V Minsku vyhrála tři kilometry, patnáctistovku i pětku. „Na otevřené dráze se mi už povedlo vyhrát tři disciplíny, ale v hale to bylo poprvé," konstatovala. V pondělí se vrací domů, ale času na odpočinek moc není. „Už ve čtvrtek jedeme na soustředění. Sezóna pokračuje, čekají mě dva závody Světového poháru a dva světové šampionáty," uvedla.

Sáblíková přitom ještě na začátku roku brala antibiotika. Kde se v ní vzala síla k takovým výkonům, které v Minsku předváděla? „Když jdu na start závodu, vždycky chci zajet co nejlépe, ať se cítím jakkoliv. Dokážu v sobě vyburcovat všechny síly. Tak výborné časy jsem ale opravdu nečekala," přiznala Sáblíková.

Dojela by i po břiše

Velmi spokojený byl i kouč Petr Novák. „To, co v Minsku Martina předvedla, je jedním slovem fantazie. Neudělala v závodech jedinou chybičku. Jsme maximálně spokojený," liboval si krátce poté, co si vyslechl opět českou hymnu. „Pro mne to je nádherný pocit, který chci prožívat stále a stále," přiznal.

Před týdnem říkal, že by po nemoci Sáblíkové nedal za medaili ruku do ohně. Ve čtvrtek už by ji tam dal. „Když jsem viděl, jak jezdí, věřil jsem, že medaili vybojuje. V tu zlatou jsem uvěřil, když vjížděla do cílové rovinky pětikilometrové trati," pravil Novák.

Rozhodně v tom nebyla nedůvěra v kvalitu Sáblíkové. „Nebál jsem se o její výkon, ale o materiál. Před každým závodem kontrolujeme každý šroubek na bruslích. Všechny byly na svém místě a dotažené, ale pořád nemáte jistotu, že něco nepovolí. Za svoji kariéru jsem viděl hodně rozpadnutých bruslí. To pak do cíle nedojedete. Když ale Martina vjela s náskokem do cílové rovinky, byl jsem si jistý, že už o titul nepřijde. Do cíle by dojela i po břiše," usmíval se.

Zdráhalová nezklamala

Devatenáctiletá Nikola Zdráhalová vybojovala třinácté místo. K osmičce závodnic, které jely závěrečnou pětku, měla daleko, ale ke dvanáctému místu chyběl kousíček. „Kdyby dojela dvanáctá, měli bychom příští rok na startu tři závodnice. Tak snad příště. Ale rozhodně nezklamala, mezi seniorkami jela šampionát poprvé. Kdyby neškobrtla na pětistovce, byla by ještě lepší. Bojovala ale statečně. Když ubereme půl sekundy na pětistovce a dvě sekundy na tři kilometry a zlepší se i na dalších tratích, bude příští rok v tom lepším průměru. U nás trénuje teprve pátý rok a kvalita se projeví po šesti sedmi letech." uvedl trenér Novák.

„Nikola podala výborný výkon na sobotní trojce i nedělní patnáctistovce. Škoda škobrtnutí na pětistovce, ale byl to její první start, takže dobrý," řekla o kolegyni Martina Sáblíková.

Reklama