Hlavní obsah

Martina bude jezdit ještě deset let, prorokuje kouč Sáblíkové

Praha

Mohl by si otevřít věštírnu. Sedmašedesátiletý rychlobruslařský mág Petr Novák dokáže předpovědět výsledky Martiny Sáblíkové téměř na setinu sekundy přesně. O medailích vůbec nepochybuje. Už deset let vládnou rychlobruslařským dlouhým tratím a vzkazují soupeřkám: „Deset let bude ještě Martina v absolutní špičce.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martina Sáblíková přivezla dvě zlaté medaile z MS.

Článek
Fotogalerie

Co říkáte tomu, že Martina Sáblíková překonala v počtu zlatých medailí z individuálních světových šampionátů Gundu Niemannovou a dorovnala Anni Friesingerovou?

Mám z toho báječný pocit. Na rozdíl od Martiny statistiky sleduji, protože jsou pro mě jako trenéra v mnohém vypovídající. Když Martina před lety vyhrála poprvé, řekl jsem jí, že teď už to bude muset neustále potvrzovat, jak je dobrá a nejlepší. Ona to dokazuje neustále, což svědčí o její obrovské síle. A jestliže se teď vyrovnala nebo i překonala takové legendy, je to úžasné. Vždyť Gundu Niemannovou jsem vnímal už jako juniorku. Pro mne je to něco úžasného. Když se podívám do historických tabulek, ježí se mi chlupy na těle.

Máte věšteckou kouli, že už před sezónou řeknete, kolik medailí by mohla Martina vyhrát?

Nemám (smích). Ale za ty roky vím, že když si Martina jezdí v létě osobní rekordy na kole a zlepšuje se, zrychluje, čekal jsem, že to přenese i na led. To se stalo. Loňské léto bylo kvůli cyklistickému šampionátu trochu experimentální, ale povedlo se.

Překvapila vás v této sezóně nějakým výsledkem?

Vím, co umí na dlouhých tratích. Ale trochu přeci jenom výbornými výsledky na těch krátkých. Třeba super časem na kilometr. Vyjela i místo pro Nikolu Zdráhalovou na mistrovství světa. Výborně jezdí letos i patnáctistovku. Její časy ukázaly, že může na mistrovství světa ve víceboji Ireen Wüstovou porazit, jako se jí to povedlo na evropském šampionátu. A Ireen bude v Berlíně její největší soupeřkou.

Do světového šampionátu ve víceboji v Berlíně chybějí necelé tři týdny. Kde se budete připravovat?

Už myslíme i na kolo a letní olympiádu v Riu. Do soboty budeme doma, pak odjedeme na šest sedm dní do Collalba. Tam sice už led rozpustili, ale pro trénink na kole jsou tam dobré terény. Musíme také doplnit sílu.

To budete před Berlínem úplně bez ledu?

Kdepak, dobře oba víme, že šance na titul v Berlíně je velká. Martině stačí tři čtyři dny na ledě, aby se do toho dostala a třeba zaútočila na světový rekord. Buď se stavíme v Inzellu, nebo pojedeme rovnou do Berlína a budeme ladit tam.

Sáblíková vládne dlouhým tratím už deset let. Jak dlouho může její nadvláda ještě trvat?

Dalších deset let. Vždyť jí je teprve osmadvacet. Na to má postavený organismus. Připravit špičkového rychlobruslaře trvá šest až osm let. Děvčata, která jsou u mě už pátým rokem, by se kolem olympiády měla dostat také do top desítky. Počkejme si na to. Navíc tu jsou další talenty. Myslím si, že brzy budu mít pět kvalitních závodnic a co se týká týmu, jsem velmi optimistický.

Což když deset let nebude chtít jezdit?

Ona je nastavená na sport a je velice inteligentní. I když bude mít dítě, bude to po olympiádě, a během roku se vrátí zpátky do špičky.

Nebude přeci jenom její tělo opotřebované?

To si nemyslím. U mne ještě nikdo neskončil proto, že by byl fyzicky nebo psychicky opotřebovaný.

Vydržíte deset let i vy?

No... Místo toho, abych si užíval důchod, hrál golf, bowling, jezdil na kole, pořád trénuji, jezdím po akcích a nemám na sebe čas. Ještě dvě olympiády chci vydržet, pak budu třeba působit jako poradce. Vychovávám si lidi kolem sebe. Jednou bych chtěl trenérské žezlo předat Martině.

Zpátky k sezóně. Až přejdete plně na cyklistický trénink. Máte už někde vytipované místa, která se svým profilem blíží trati olympijské časovky?

O něčem vím. Hlavně ty kopce musí být vzdálenostně podobné. Když nenajdeme ideální profil doma, klidně odjedeme do zahraničí. Zvažujeme i možnost trénovat na cyklistickém oválu ve Vídni, kam bych si vzal cyklistického odborníka, aby Martina jela na kole vzhledem ke své postavě co nejlépe, aby na olympiádě mohla být v desítce nejlepších, a mezi nimi co nejblíže medailím.

Reklama