Hlavní obsah

Vybalit, vyprat, zabalit. Doma se neukážou, Slukovou s Hermannovou čeká drsný boj o Rio

Praha

V pátek odletí do Brazílie, kde je čeká jeden turnaj v únoru, dva v březnu a ještě jeden koncem dubna. Plážové volejbalistky Markétu Slukovou a Barboru Hermannovou ale žene vpřed zejména vidina cesty na brazilské pláže začátkem srpna, kdy v Riu odstartuje olympijský karneval.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plážové volejbalistky Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová.

Článek
Fotogalerie

Bude to dlouhá pouť s nejistým koncem. Dvojice plážových volejbalistek má před sebou téměř dvě desítky turnajů, přelety z kontinentu na kontinent… Doma se teď půl roku skoro neukážou.

„Bohužel, ale jsem na to zvyklá já i rodina,“ připouští Hermannová, která po úterním návratu z jihoafrického soustředění ani nestihne zajet za svými blízkými do Ostravy. „Jen bych se otočila na podpatku. Potřebuju vybalit, vyprat a zabalit,“ líčila.

Těžká cesta přes žebříček

Sladkou odměnou za hektický život na cestách by byla účast na olympiádě. Pro Slukovou druhá, pro Hermannovou premiérová. Jedna cesta vede přes světový žebříček, jenž se uzavře v půlce června a šestnáct párů už se bude moct chystat na Rio.

Jenže Češky přes říjnové vítězství na turnaji v Antalyi mají bodové manko, neboť spolu začaly hrát až v půlce loňského léta. „Bude to velmi těžké. Na každém turnaji by holky musely být v elitní pětce a ostatní týmy by musely občas zaváhat,“ tuší trenér Simon Nausch.

Reálnější je postup z evropského finále Kontinentálního poháru, které se hraje podobným systémem jako Davis Cup. Start v Riu vítězná země vybojuje jen pro jednu dvojici, ale Slukovou s Hermannovou na turnaji musí doplnit druhý tým vybraný volejbalovým svazem.

Kdo bude druhým párem?

Nebude to lehká volba, neboť momentálně žádný další domácí pár nemá potřebné body pro start na olympiádě, zřejmě by tak jen bojoval jen o to, aby českým jedničkám pomohl do Ria.

A loňské rozchody Slukové s Kristýnou Kolocovou i Hermannové s Martinou Bonnerovou byly dost bouřlivé… „Je to složité a netypické, samy jsme zvědavy, jak se rozhodne,“ připouští Sluková. „Snad se vybere nejlepší varianta, aby zase nevznikly nějaké ukřivděnosti a spekulace, že se rozhodlo ve prospěch někoho,“ věří.

Co když olympiáda nevyjde? „Přes žebříček nás tlačí čas a Kontinentální pohár má jen jeden turnaj. Není to tak, že jsme se spojily jen kvůli Riu a jinak se nám zhroutí svět,“ hlásí Sluková. „Jestli to nevyjde teď, vyjde to v roce 2020,“ má jasno Hermannová.

Program sezóny
23.-28. 2. Maceio (Braz.)
8.-13. 3. Rio de Janeiro (Braz.)
15.-20. 3. Vitoria (Braz.)
13.-17. 4. Sia-men (Čína)
20.-24. 4. Fu-čou (Čína)
27. 4.-1. 5. Fortaleza (Braz.)
3.-8. 5. Soči (Rus.)
10.-14. 5. Antalya (Tur.)
17.-22. 5. Cincinnati (USA)
24.-29. 5. Moskva (Rus.)
31. 5.- 5. 6. mistrovství Evropy Biel (Švýc.)
7.-11. 6. Hamburk (Něm.)
14.-19. 6. Olštýn (Pol.)
23.-26. 6. evropský Kontinentální pohár Stavanger (Nor.)
28. 6.-2. 7. Poreč (Chorv.)
5.-9. 7. Gstaad (Švýc.)
6.-10. 7. světový Kontinentální pohár Soči ?
26.-30. 7. Klagenfurt (Rak.)
5.-21. 8. olympijské hry Rio ?
Vybojuje si pár Sluková, Hermannová účast na OH v Riu?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 937 čtenářů.

Reklama