Hlavní obsah

Sport už přestává být v televizi zadarmo. Boj o práva šroubuje ceny do astronomických výšin

Praha

Televizní sport zadarmo? Čím dál častěji píseň dob dávno minulých. Pomineme-li sledování přenosů formou nelegálních streamů na pochybných serverech, je už i v Česku běžné, že atraktivní sportovní obsah najde divák jen na placeném kanále. Ústup přenosů z veřejně šířených a bezplatně dostupných kanálů pokračuje.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Fanoušci NHL už jsou na sledování placených kanálů zvyklí.

Článek

Například pro fanoušky zámořské NHL to není žádná novinka, nejslavnější hokejovou ligu světa přináší už roky placený kanál Nova Sport.

Celou řadu sportů a soutěží si ale diváci po desetiletí navykli sledovat na obrazovkách veřejnoprávní České televize (například nejvyšší hokejovou soutěž ČT přenáší od roku 1956), která svůj široký záběr na sportovním poli dovedla v roce 2006 k vytvoření specializovaného kanálu ČT Sport.

Exkluzívní přenosy na placených televizích
O2 Sport
fotbal - Synot liga, Liga mistrů, anglická Premier League
basketbal - Euroliga mužů
Nova Sport
fotbal - Evropská liga
hokej - NHL
basketbal - NBA
motorismus - MS motocyklů
tenis - Wimbledon
Sport 1/Sport2
fotbal - italská Serie A, francouzská Ligue 1
hokej - KHL
motorismus - formule 1
Digi Sport
fotbal - anglická Premier League, španělská La Liga
Eurosport 1, 2
fotbal - německá Bundesliga
tenis - Australian Open

Volná soutěž na poli vysílacích práv ale šroubuje cenu do astronomických výšin a rozpočet na Kavčích horách často nemůže konkurovat komerčním subjektům. ČT tak ztratila dominantní postavení ve vysílání Synot ligy či Ligy mistrů a napínavá situace se rýsuje od roku 2018 i v hokejové extralize.

Tvrdý boj ale panuje i mezi soukromými vysílateli. Například televize O2 Sport zakoupila exkluzívní teritoriální práva na fotbalovou Ligu mistrů a v probíhající sezóně soudním příkazem donutila konkurenční operátory, aby na stanicích, které prestižní klubovou soutěž díky sublicenci rovněž přenášejí, v průběhu zápasů začernili obrazovku.

A naopak – O2 Sport od příští sezóny ztratí anglickou Premier League, protože si exkluzivitu zajistil spolu se španělskou ligou operátor Digi CZ.

Reklama