Hlavní obsah

Po stříbru čeká Slukovou s Hermannovou evropský masakr. Pomůže jim Kolocová do Ria?

Praha

Když rakouský trenér Simon Nausch vloni vytvářel dlouhodobý plán fungování nově vzniklé dvojice plážových volejbalistek Markéta Sluková, Barbora Hermannová, útok na medaili z mistrovství Evropy v něm figuroval v tříletém horizontu. Jenže jeho svěřenkyně plán výrazně předběhly, stříbro přivezly hned ze svého prvního společného šampionátu v Bielu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radost ze stříbrných medailí z mistrovství Evropy měly Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová obrovskou.

Článek

Proti týmům z elitní patnáctky olympijského žebříčku mají bilanci dvanáct výher, osm porážek. „A to jsou pořád maximálně na sedmdesáti procentech svého potenciálu, vždyť spolu hrají první rok,“ upozorňuje kouč Nausch. Jenže další čas na sehrávání před bojem o olympiádu už nedostanou, pokud nechtějí čekat další čtyři roky.

Daviscupový systém

Od 22. do 26. června v norském Stavangeru se ve finálovém turnaji Kontinentálního poháru utkají o jediné postupové místo do Ria. Druhý a třetí tým dostane ještě šanci usilovat v celosvětové dodatečné kvalifikaci v Soči o poslední dvě místa.

Netradiční je systém soutěže, pikantní pro české hráčky je nominace. Hraje se totiž daviscupovým modelem, v němž proti sobě z každé země nastoupí vždy první pár proti druhému týmu soupeře a naopak. Pokud je stav 1:1, rozhodne tzv. zlatý zápas mezi jedničkami obou zemí.

A Česko do soutěže pošle oba nejlepší páry, vedle Slukové s Hermannovou i Kristýnu Kolocovou s Michalou Kvapilovou. Někdejší nerozlučné parťačky Sluková s Kolocovou, jejichž herní i přátelské pouto se vloni náhle rozpadlo, teď tedy budou bojovat opět v jednom týmu. S vědomím, že na olympiádu by v případě úspěchu jely Sluková s Hermannovou.

Tenze jsou i jinde

„Já jsem rád, že Kristýna a Míša chtějí hrát. A ta situace není zase tak výjimečná, jinde je zase mezi páry velká řevnivost v boji o pozici jedniček, za Rakousko taky budou hrát bývalé parťačky a umím si představit, že nebudou dvojky tancovat radostí jen proto, že první pár postoupí na olympiádu,“ líčí Nausch.

Loňské rány po rozchodu úspěšného dua Kiki a Maki nejsou zahojeny, komunikaci mezi týmy obstarává Nausch s trenérkou Kolocové a Kvapilové Lenkou Háječkovou.

Favoritkami se necítí

„Po naší minulosti a potom, jakou cestou se příběh ubíral, se s tím musíme popasovat. Jsme profíci,“ nebojí se Sluková, která se s Kolocovou v prvním kole play off ME premiérově potkala jako soupeřka. „Samozřejmě to bylo speciální po tom, co se vloni dělo. Pro nikoho v týmu to nebylo jednoduché, ale snažila jsem se od toho odosobnit,“ ujišťovala Sluková.

Češky se ale ani s dvěma kvalitními páry za největší favoritky Kontinentálního poháru nepovažují.

„Jsou tam týmy s medailemi ze Světové série, Rusky, Rakušanky, Španělky. Bude to evropský masakr… Určitě nám stříbro z mistrovství Evropy nezajišťuje vedení v každém setu o pět bodů. Ale bez šance nejsme,“ věří Sluková, která byla s Kolocovou na hrách v Londýně pátá.

Podaří se Markétě Slukové a Barboře Hermannové postoupit na olympijské hry do Ria?
Ano
43,3 %
Ne
56,7 %
Celkem hlasovalo 2152 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články