Hlavní obsah

Valenta chce změnu v přístupu rozhodčích

PRAHA

Poslední závod letošní sezóny čeká o víkendu v Apexu akrobata Aleše Valentu. Český skokan odlétá do Kanady i přes přetrvávající bolesti v koleni, které si poranil týden před olympijskými hrami. "Občas to zabolí, občas to strašně píchne, asi jako když zubař narazí na nerv," líčil před odjezdem za oceán.

Foto: čtk

Akrobat Aleš Valenta na olympiádě v Turíně.

Článek

Valenta si natrhl kolenní vaz při tréninku na závod Světového poháru ve Špindlerově Mlýně, můstky ale přesto neopustil. "Občas to zabolí, občas to strašně píchne, asi jako když zubař narazí na nerv. Moc větších bolestí jsem nezažil, ale dá se to vydržet. Důležité je, že i když mám vaz natržený, tak můžu dál skákat. Chvíli sice trvá, než bolest odezní, ale jde to. Před námi už je jen poslední závod Světového poháru, pak se dám dohromady," plánoval před závěrem sezóny.

Na zklamání z neúspěšné obhajoby zlata ze Salt Lake City už zapomněl. "K olympiádě se vracím jen při otázkách kamarádů nebo novinářů. Byl to závod, který se nepovedl, o týden později v Davosu už to bylo zase jiné," připomněl třetí místo z vyhlášeného horského střediska.

Ve Švýcarsku se Valenta probil poprvé v sezóně na stupně vítězů, počtvrté skončil v nejlepší desítce. "Z letošní sezóny mám dobrý pocit. Po loňských patáliích se zdravím jsem sám cítil, že se skok od skoku zlepšuji. Tenhle rok nebyl špatný," má jasno.

Jednadvacáté místo v olympijském závodu bylo pro Valentu druhým nejhorším umístěním v sezóně, hůře dopadl jen v lednu v Deer Valley, kde skončil třiatřicátý. "Aleš se bohužel dostal po prvním skoku do situace, v které být neměl. Ztráta na postupovou dvanáctku jej nutila skákat na hranici rizika a druhý skok se zkrátka nepovedl," ohlédl se za závodem v Sauze d'Oulx trenér českého skokana Pavel Landa.

Nepružní rozhodčí

Nerozlučná dvojice si při olympiádě potvrdila názor, že akrobatické skoky potřebují změnu v přístupu rozhodčích. Český skokan například dostal za svůj skok o dvacet bodů méně než o týden později při závodě ve Švýcarsku.

"Olympijský závod ukázal, že rozhodování u skoků zamrzlo na úrovni jako před patnácti lety. Přitom úroveň skoků šla neuvěřitelně nahoru, jezdí se ve větších nájezdových rychlostech, větší jsou i můstky. Rozhodčí ale hodnotí věci, které mají v pravidlech a další okolnosti v potaz neberou," postěžoval si Valenta.

"My náš sport ale nemůžeme brzdit, je třeba změnit přístup arbitrů. Letošní sezóna mě jednoznačně utvrdila v tom, že se chci v hodnocení skoků po ukončení aktivní kariéry angažovat. Je třeba udělat změnu zevnitř," říkal razantně.

První krok k "revoluci" na můstcích chce udělat už v Kanadě. "Chtěl bych iniciovat schůzku s trenéry a rozhodčími. Je třeba, abychom dosáhli lepší vzájemné komunikace," dodal Valenta.

Reklama