Hlavní obsah

Punková expedice odstartovala. Jaroš šlape na kole na Kavkaz

Během své bohaté horolezecké kariéry prožil mnohé. Podzimní expedici na Elbrus ale Radek Jaroš pojal hodně netradičně. Na Kavkaz pod nejvyšší horu Evropy šlape s podpůrným týmem na kole, na víc než tři tisíce dlouhou pouť vyrazil v sobotu odpoledne z rodného Nového Města na Moravě.

Foto: Jaroslav Šnajdr, ČTK

Radek Jaroš (vpředu druhý zprava) vyráží z Nového Města na Moravě na expedici na Elbrus.

Článek
Fotogalerie

Jaroš se po zdolání všech čtrnácti osmitisícovek bez použití kyslíku zaměřil na další velký projekt, tzv. Korunu světa. Ve sbírce nejvyšších vrcholů všech kontinentů už má Mount Everest, který zdolal v roce 1998 jako svou první osmitisícovku, a letos v květnu se svým tradičním parťákem Petrem Maškem vylezli na Aljašce nejvyšší horu Severní Ameriky Denali.

Dnes se dvaapadesátiletý horolezec vydal za dobrodružstvím na Kavkaz. A výpravu na 5642 metrů vysoký spící vulkán pokrytý sněhem si hned od začátku patřičně okořenil. „Bude to taková expedice punkového stylu," komentoval s úsměvem svůj plán došlapat pod nejvyšší vrchol Evropy vlastními silami na kole.

Cestu do jižního Ruska by chtěl Jaroš urazit za dvacet až třicet dní a svou pouť pojal jako etapové dobrodružství otevřené komukoliv. „"Věřím, že se ke mně lidé přidají, ať na delší úsek nebo třeba jen na jednu etapu," řekl před odjezdem z Vysočiny.

Pokud Jaroš Elbrus úspěšně zdolá, bude ho v rámci projektu Koruna světa čekat ještě pětice horských velikánů. Konkrétně Kilimandžáro (Afrika, 5895), Vinson Massif (Antarktida, 4892), Kosciuszko (Austrálie, 2228), Carstensz Pyramid (Austrálie a Oceánie, 4884) a Aconcagua (Jižní Amerika, 6962).

Reklama

Související témata: