Hlavní obsah

Faltejska nesl Charme Look ke čtvrtému triumfu. Váňa končil už na startu, Stromský po Taxisu

Pardubice
Aktualizováno

Devítiletý tmavý hnědák Charme Look a žokej Jan Faltejsek vyhráli 126. Velkou pardubickou. Pro jezdce je to čtvrtý triumf v dostihu, v minulosti třikrát triumfoval s klisnou Orphee des Blins. Poprvé coby trenérka jásala Martina Růžičková. Radovala se i Barbora Málková, kterou ze sedla dnešního vítěze v týdnech před Velkou vyhodilo zranění.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Cíl! Vítěz 126. Velké pardubické žokej Jan Faltejsek na koni Charme Look.

Článek
Fotogalerie

Charme Look zvítězil coby nováček s jistotou. Faltejsek s ním precizně prošel celým dostihem, stále byli vepředu. Tempo nebylo zběsilé. Ve finiši bezpečně kontrolovali situaci. "Jen jsem se vezl, děkuji za skvěle připraveného koně. Bylo to super," oddechl si v cíli pro ČT jezdec. Významnějši dramatický moment ho na téměř sedmikilometrové trati vskutku nepotkal.  Snad až na na drobné zakolísání na jednom ze závěrečných skoků.

Řadí se už k legendám dostihu, který i letos zaznamenal řadu pozoruhodných příběhů. Vítězství mohla slavit i trenérka Růžičková, které se kdysi povedlo dokončit slavný dostih jako jezdkyni.

Původně měla jet v sedle Charme Look Barbora Málková, ale nedávno si zlomila obratel, proto nastoupil Faltejsek. "Jsem šťastná a příští rok už si to dáme spolu. Snad to vyjde," poznamenala Málková, jíž také nelze upřít podíl na úspěchu.

Faltejsek vyhrál s Orphee des Blins v letech 2012-14, loni byl nakonec třetí s Universe of Gracie, od prvního triumfu před čyřmi roky  ve Velké nechyběl na stupních.

Tentokrát zvítězil před nováčkem pardubické Ange Guardian s žokejem Janem Kratochvílem. Třetí byl na trati dlouhé 6900 metrů pro šestileté a starší koně Zarif s Josefem Bartošem. Vítězný kůň vydělal majiteli, stáji Orling, dva milióny korun z celkové pětimiliónové dotace.

Jeden z favoritů Rabbit Well s Josefem Váňou mladším se úplně zapomněl na startu. Absolvoval jen pár metrů, pak se projevila jeho tradiční paličatost a zastavil.

Na Taxisově příkopu spadl žokej Jakub Spáčil z Reapera, potomka dvojnásobné vítězky Registany.

Po Taxisu zaváhal Nikas s Markem Stromským, který vypadl ze sedla. Prokletí žokeje-smolaře tedy trvá. Loni s Nikasem vyhrál, o triumf je připravila dopingová zápletka.

Podruhé za sebou nestartoval osminásobný vítěz steeplechase Josef Váňa starší, který by se ale rád v závodě objevil ve svých 64 letech příští rok. Letošní ročník se uskutečnil bez účasti koní trénovaných v zahraničí i bez žokeje z ciziny.

126. Velká pardubická steeplechase s Českou pojišťovnou (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5,000.000 Kč):
1. Charme Look (žokej Jan Faltejsek, trenérka Martina Růžičková, stáj Orling)
2. Ange Guardian (ž. Kratochvíl)
3. Zarif (ž. Bartoš)
4. Puntarenas (ž. Sovka)
5. Hegnus (ž. Kousek)
6. Ter Mill (Odložil)
Výrok: lehce 10 - 6 - 2 1/2 - 1 - 1 1/4. Čas: 9:42,86.
Další dostihy:
I. Vajgaros (ž. Brečka) - Buonarroti - Lombargini,
II. Bugaboo (ž. Myška) - Rain Magna - Vivienne Of Gracie,
III. Napastnik (ž. Faltejsek) - Jesmoon - Reki,
IV. Mirax (ž. Myška) - Artistmontot - Sixtyseven,
V. No Time To Lose (ž. Kratochvíl) - Marmiton - Krocoleon,
VI. Delight My Fire (ž. Lovén) - Arcione - Rabbit Hawk Wing,
VII. Tarant (žk. Složil ml.) - Theophilos - Turdus.

Reklama