Hlavní obsah

Fu Yu - Matelová 4:3Matelová na ME ve dvouhře neuspěla, v deblu bude hrát o medaili

Budapešť
Aktualizováno

Dvouhry na mistrovství Evropy stolních tenistů v Budapešti budou pokračovat už bez českých reprezentantů, poslední zástupci Dmitrij Prokopcov i Hana Matelová vypadli v druhém kole. Ve čtyřhře však Matelová se Slovenkou Barborou Balážovou uspěly a stejně jako před rokem v Jekatěrinburgu budou hrát čtvrtfinále.

Foto: Tibor Illyes, ČTK/AP

Švédská stolní tenistka Matilda Ekholmová.

Článek

Prokopcov nastoupil proti světové třicítce Jonathanu Grothovi. Dánský reprezentant si rychle vybudoval třísetový náskok a nakonec zvítězil 4:2. Matelová měla nakročeno k postupu do osmifinále, nad portugalskou hráčkou Fu Yu vedla 3:1 na sety, avšak favorizovaná soupeřka vyrovnala a rozhodující sadu vyhrála v dramatické koncovce 13:11.

Za stavu 9:9 se přitom Matelové povedlo prasátko a měla mečbol. "Když už má člověk mečbol, je jasné, že mohl vyhrát. Jenže mně se snad už rok nepovedlo sedmisetový zápas na velké akci dotáhnout do vítězného konce. Na olympijské kvalifikaci i na olympiádě jsem tyhle bitvy prohrála. O to víc mě tahle prohra mrzí. Měla jsem šanci porazit hráčku první světové čtyřicítky, ale opět to nevyšlo," řekla Matelová na svazovém webu.

V druhém kole čtyřhry porazila česko-slovenská dvojice Švédku Matildu Ekholmovou a Maďarku Georginu Potaovou 4:2. V boji o medaili Matelovou s Balážovou v sobotu čeká druhý nasazený pár turnaje Shan Xiaona, Petrissa Soljaová z Německa.

"Zopakovaly jsme úspěch z minulého roku a uděláme vše pro to, abychom tentokrát dosáhly na medaili. Pro mne osobně jsou Ekholmová s Potaovou aktuálně nejlepším párem v Evropě, takže jsem je považovala za hlavní kandidátky na titul. Vítězství nad takhle sehraným a silným párem je prostě skvělé," uvedla Matelová.

Prokopcov v úvodu utkání vedl, ale set nakonec získal soupeř a přidal ještě dva další. "Za stavu 0:3 na sety se zápas těžko otáčí. Zvlášť proti tak kvalitnímu soupeři. Sice jsem si postupně zvykl na jeho servis, dařily se mi přechody do útoku, ale on byl neomylný na forhendu. Těžko jsem dělal body," konstatoval Prokopcov.

Mistrovství Evropy ve stolním tenisu v Budapešti:
Ženy:
Dvouhra - 2. kolo:
Fu Yu (Portug.) - Matelová (ČR) 4:3 (-9, 10, -4, -7, 4, 5, 11).
Čtyřhra - 2. kolo:
Matelová, Balážová (ČR/SR) - Ekholmová, Potaová (Švéd./Maď.) 4:2 (-7, 5, 11, 6, -6, 7).
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Groth (Dán.) - Prokopcov (ČR) 4:2 (7, 9, 3, -8, -9, 7).

Reklama