Hlavní obsah

Krpálek byl podeváté za sebou zvolen českým judistou roku

Praha

Olympijský vítěz Lukáš Krpálek se podle očekávání stal českým judistou roku. Anketu Českého svazu juda vyhrál už podeváté za sebou, za ním se umístili další dva olympionici Pavel Petřikov a Jaromír Ježek. Výsledky byly oznámeny dnes v rámci finále extraligy Judo Show Cupu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Judista Lukáš Krpálek.

Článek

Šestadvacetiletý Krpálek byl i v předchozích letech jasným favoritem, ale tentokrát o jeho vítězství v anketě nebylo pochyb. V srpnu dosáhl na největší úspěch v historii českého juda, když na olympijských hrách v Riu de Janeiro ani jednou nezaváhal a získal jedinou českou zlatou medaili.

Definitivně tak potvrdil roli nejlepšího českého judisty v historii a stal se celostátní sportovní celebritou. Kromě toho získal i bronz na Masters, stříbro na Grand Slamu v Abú Zabí a zlato na Světovém poháru v Praze.

Třicetiletému Petřikovovi ani životní sezona nestačila na lepší než druhé místo. Reprezentant z Hradce Králové za posledních dvanáct měsíců vyhrál dva turnaje Světového poháru a pravidelně se umisťoval do devátého místa, na kterém skončil na mistrovství Evropy i na olympijských hrách.

Třetí z olympioniků Ježek sice nezačal rok ideálně i vinou zranění, ale v březnu byl třetí na Světovém poháru v Casablance a v květnu skončil druhý na Grand Prix v Almaty. Na poslední chvíli si vybojoval účast v Riu, kde se mohl rozloučit s kariérou.

Čtvrté místo připadlo Jaromíru Musilovi, který byl sedmý na ME a druhý na SP v Praze. Pátý byl mistr Evropy do 23 let David Klammert a šesté místo obsadila dorostenka Renata Zachová, která ovládla dva juniorské Evropské poháry. Zachová se stala i vítězkou kategorie mezi kadety, nejlepším juniorem byl vyhlášen Tomáš Binhak.

Anketa Judista roku 2016:
1. Lukáš Krpálek (USK Praha)
2. Pavel Petřikov (Judo Club Hradec Králové)
3. Jaromír Ježek
4. Jaromír Musil (oba Sokol Praha Vršovice)
5. David Klammert (Olomouc/USK Praha)
6. Renata Zachová (Kaplice)
Nejlepší junior:
Tomáš Binhak (Judo Club Liberec)
Nejlepší kadet:
Renata Zachová (Kaplice)

Reklama

Související témata: