Hlavní obsah

Husarský kousek českého pavouka. Ondra přelezl v rekordu kilometr yosemitské žuly

Praha
Aktualizováno

Sportovní lezec Adam Ondra přidal do své sbírky světových úspěchů další významný zářez. Po letošní obhajobě titulu mistra světa se vrhl v Yosemitském národním parku do nejtěžší vícedélkové cesty světa a tzv. Dawn Wall na proslulý žulový monolit El Capitan v délce jednoho kilometru přelezl v novém rekordu. Stěnu prostoupil za osm dnů, o jedenáct dnů rychleji než loni prvovýstupci.

Adam Ondra v Dawn WallVideo: archiv Adama Ondry

 
Článek

Ondra do na první pohled hladké a kolmé stěny nastoupil 14. listopadu v noci, průstup ukončil dnes o půl jedné v noci našeho času. "Je to jak na Vánoce. Dolezli jsme nahoře k prvnímu stromu, začalo sněžit a teprve tehdy bylo jasné, že se mi splnil sen. Perfektní načasování," hlásil do Prahy podle mnohých nejlepší lezec světa.

Brněnský rodák se dosud prosazoval především v soutěžním lezení a v ryze sportovním lezení na skalách. Na přírodním materiálu přelezl nejvyšší počet cest s nejtěžší obtížností a v hledáčku má projekty v dosud nevylezené obtížnosti 9c. K tomu má doma dva tituly mistra světa v lezení na obtížnost, jeden v boulderingu (lezení na kratších stěnách bez lana) a tři světová stříbra a dva bronzy. Třikrát rovněž ovládl celkové pořadí Světového poháru.

Volně a na jeden zátah

Výkonem v Yosemitech ale Ondra ukázal, že patří k vůbec nejuniverzálnějším lezcům světa. Ve velkých stěnách byl totiž prakticky nováčkem. Na úchvatném El Capitanu, který patří k dominantám údolí, se nejprve věnoval nacvičování těžkých délek v Dawn Wall a poté si se svým otcem splnili sen a prostoupili spolu zřejmě nejslavnější bigwallovou cestu světa The Nose. Poté se v doprovodu Pavla Blažka vrhl Ondra do nejtěžší vícedélky světa, kterou loni v lednu poprvé prostoupili Američané Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson.

Přelez Ondra realizoval volným způsobem, který se v lezecké komunitě cení. „Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí," vysvětlil třiadvacetiletý český pavouk. Stěnou rovněž postupoval v jednom zátahu a se svým spolulezcem přespával v závěsných postelích nazývaných portaledge.

Potíže ve čtrnácté délce

Během senzačního tažení stěnou, které v lezeckém světě budilo výrazný ohlas, se zasekl prakticky jen během čtvrtého dne ve čtrnácté délce. „Byl jsem příliš nervózní, příliš pod tlakem. Potřeboval jsem sedm pokusů na překonání místa, které jsem nikdy předtím nepovažoval za problematické," líčil Ondra. Přelez si tak schoval až na další den, kdy délku zvládl.

Další zdržení způsobilo počasí, které na české lezce seslalo déšť i sníh. Za pěkného počasí pro změnu Ondru potrápilo přes den velké vedro. Po osmi dnech ale mohl Ondra se svými parťáky slavit na vrcholu El Capitana.

Ještě před odjezdem do údolí, kde se psala a dosud píše historie bigwallového lezení, měl Ondra v plánu prožít dobrodružství se vším všudy a stanovil si tři cíle. Po The Nose a Dawn Wall by chtěl na El Capitan vylézt ještě další klasiku - cestu Salathé Wall. Zda svůj plán světové lezecké eso beze zbytku naplní, není jisté. Roli bude hrát počasí, Čechy navíc čekal ještě úklid materiálu ze stěny Dawn Wall a 30. listopadu mají odletět zpět domů.

Reklama