Hlavní obsah

Messner už neleze na osmitisícovky, ale točí filmy. O Adamu Ondrovi říká, že patří k nejlepším na světě

Praha

Slavný horolezec Reinhold Messner přijel počtvrté do České republiky. V Praze bude hostem Mezinárodního festivalu alpinismu a také tady pokřtil svoji nejnovější knihu Pád nebes o dobytí Matterhornu. Psaní knih a také natáčení filmů se teď věnuje víc než horolezectví. „Právě dokončuji jeden film, který jsem i režíroval a začínám natáčet další. Po horách stále lezu, ale už si nevybírám tak vysoké jako dřív.“ říká Messner, který jako první zdolal všech 14 osmitisícovek a také jako první pokořil Mount Everest bez kyslíku. Co si myslí o současném dění na nejvyšší hoře světa, si poslechněte v následujícím videu:

Reinhold Messner v PrazeVideo: Sport.cz

 
Článek

„Na Everestu se teď dokonce staví něco jako pisty, tedy připravené tratě, aby to všichni měli ještě jednodušší. To už opravdu nemá s horolezectvím nic společného. Samozřejmě, že je to taky obtížné, je tam zima, ale je to turismus." doplňuje Reinhold Messner, který věří, že brzy se do hor vrátí horolezci opravdoví.

Za jednoho ze svých možných nástupců označuje Čecha Adama Ondru, který nedávno pokořil nejtěžší stěnu světa Dawn Wall v Yosemitském národním parku.

Reklama