Hlavní obsah

V Riu udivil rohoží kolem pasu, na zimní hry chce jako lyžař

Bear Mountain

Exotika na lyžích? Možná se záhy dočkáme pozoruhodné atrakce na zimní olympiádě. Pita Taufatofua, vlajkonoš výpravy souostroví Tonga při slavnostním zahájení letošních olympijských her v Riu de Janeiro, by rád svou zemi reprezentoval i za rok a půl na hrách v Pchjongčchangu. Třiatřicetiletý taekwondista, jenž se díky sporému oděvu a naolejované horní polovině těla během ceremoniálu stal internetovou senzací, se chce v Koreji představit v běhu na lyžích. Ač se to zdá být překvapivé, nebyl by prvním vyslancem své země na zimních hrách. Otázkou je, jaký by v mrazu a sněhu zvolil nástupní oděv.

Foto: Sport.cz

Pita Taufatofua v Riu.

Článek

"Celý život jsem strávil tím, že jsem se pokoušel splnit svůj sen, kterým bylo stát se v roce 2016 olympionikem," uvedl třiatřicetiletý Taufatofua, jenž v Riu vypadl po hladké porážce hned v prvním kole. "Teď svůj olympijský sen posunu zase o krok dál. Chci, aby lidé viděli, že pokud to mohu dokázat já, dokážou to i oni," řekl rodák z Austrálie ve videu na oficiálním kanálu Mezinárodního olympijského výboru.

Taufatofuův nástup s vlajkou během zahájení her v Riu se stal okamžitě hitem na internetu a sociálních sítích. Urostlý syn tonžského otce a australské matky přišel na plochu oděn pouze s tradiční rohoží taʻovala kolem pasu a zbytkem těla nahým a výrazně naolejovaným.

Nyní má za cíl stát se prvním mužským běžcem na lyžích, který bude na ZOH reprezentovat zemi, kde svítí slunce 350 dní v roce. Mohl by se stát podobnou atrakcí, jako byl v minulosti britský skokan Michael "Orel Eddie" Edwards či jamajští bobisté. Nebo se může pokusit jít ve stopách krajana Bruna Bananiho, jenž v Soči 2014 reprezentoval Tongu v jízdě na saních a obsadil 32. místo ze 39. startujících.

Reklama

Související témata: