Hlavní obsah

Koleno vydrželo. Důležitý byl pomalý rozjezd, raduje se po vítězné pětce Sáblíková

Heerenveen

Devětadvacetiletá rychlobruslařka Martina Sáblíková zůstala letos na dlouhých tratích neporažená. Triumfovala i v nedělním závodě Světového poháru na 5 km v nizozemském Heerenveenu, i když ji stále trápí přetížené úpony v koleni.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková na ledovém oválu v Heerenveenu.

Článek

Jako jediná zajela čas pod sedm minut a soupeřky porazila s obrovskou převahou. V poslední jízdě nedala šanci Rusce Jurakovové a v závěru dokázala překonat i skvělý čas svojí kamarádky, čtyřiačtyřicetileté německé legendy Claudie Pechsteinové.

„Byla to první pětka v této sezóně, ta je vždycky s očekáváním. Jelo se mi dobře, protože jsme to s Ruskou Jurakovovou rozjely pomaleji, což bylo vzhledem ke kolenu důležité. Musela jsem jet rozvážně, však na mne také trenér Petr Novák křičel, abych jela technicky. Pomohlo mi to hodně, protože jsem pak měla dost sil v závěru, hlavně na poslední dvě kola. Koleno drželo, bolelo méně než před týdnem v Astaně na trojce," říkala spokojená Sáblíková v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Famózní výkon Pechsteinové ji ale nepřekvapil. „Pořád je výborná a tady měla formu. Vynechala ostatní závody a soustředila se na pětku, což se jí vyplatilo."

Nejlepší neolympijský rok

V nové sezóně ani kalendářním roce 2016 neokusila na dlouhých tratích porážku. Spokojenost po posledním závodě roku proto byla velká.

„U dlouhých tratí je to vzhledem ke čtyřem podzimním vítězstvím jasné, ale spokojená jsem i s dosaženými časy na krátkých tratích. Jediné, co mi kazí dobrý pocit, jsou problémy s kolenem. Doufám, že odezní co nejdříve, abych mohla začít naplno trénovat, vždyť mistrovství světa je už v únoru. Lednovou vícebojařskou Evropu nepovažuji za tak důležitou, pokud bych měla zdravotní problémy, vynechám ji. Uvidíme, jak bude noha spolupracovat," přiznala česká ledová královna.

Poslední závod tak korunoval i skvělý rok, v němž získala tři tituly mistryně světa, vyhrála evropský šampionát ve víceboji a přidala desátý triumf v seriálu SP na dlouhých tratích.

„Když to vezmu kalendářně, tak to byl nejlepší neolympijský rok. Takovou sezónu jsem nezažila. Moc si toho cením a užívám si stupňů vítězů, dokud mě z nich nesesadí mladší," říkala vážně.

Z Heerenveenu míří domů, ale jestli se vrhne na shánění dárků nebo pečení vánočního cukroví, zatím neví. O programu na závěr roku se s trenérem Novákem teprve pobaví. „Zatím nevím, plán na konec roku teprve chystáme. Určitě chci, aby koleno bylo co nejdřív v pořádku a samozřejmě také si užít Vánoce," přála si Martina Sáblíková.

Reklama

Související témata: