Hlavní obsah

Sportovní osobností roku podle BBC se stal tenista Murray

Londýn

Tenista Andy Murray se stal podruhé za sebou britskou sportovní osobností roku. Anketu BBC ovládl celkově potřetí v kariéře, což se dosud žádnému sportovci nepodařilo. Devětadvacetiletý Skot, jenž se letos probojoval na první místo světového žebříčku, si ocenění vysloužil mimo jiné i druhým triumfem ve Wimbledonu, obhajobou zlaté olympijské medaile a vítězstvím na Turnaji mistrů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Andy Murray se stal britskou osobností roku.

Článek

Dosud se Murray, jenž poprvé anketu vyhrál v roce 2013 po svém premiérovém wimbledonském triumfu, dělil o čelo historických tabulek s boxerem Henrym Cooperem a piloty F1 Damonem Hillem a Nigelem Manselem.

Druhé místo v tradiční anketě letos obsadil osmadvacetiletý triatlonista Alistair Brownlee, který vyhrál olympijský závod v Riu de Janeiro před bratrem Jonathanem. Třetí skončil jezdec Nick Skelton, který v Riu ovládl jako první Brit v historii parkúr jednotlivců a v osmapadesáti letech se stal druhým nejstarším britským olympijským vítězem.

Týmem roku byl vyhlášen vítěz fotbalové Premier League Leicester, jeho italský kouč Claudio Ranieri získal ocenění Trenér roku. Zahraniční sportovní osobností se stala americká gymnastka Simone Bilesová.

V Belgii triumfovali Van Avermaet a Thiamová

Cyklista Greg Van Avermaet byl v Belgii vyhlášen nejlepším sportovcem roku 2016. Jezdec týmu BMC, jenž ve své vlasti vyhrál i anketu o nejlepšího cyklistu roku, si ocenění vysloužil zlatou olympijskou medailí ze silničního závodu v Riu de Janeiro, během sezony si připsal i šest dalších vítězství.

Nejlepší sportovkyní Belgie byla zvolena atletka Nafissatou Thiamová. Dvaadvacetiletá vícebojařka rovněž zazářila na olympijských hrách v Riu, kde ovládla sedmiboj.

Nejlepšími sportovci v Německu jsou Kerberová a Hambüchen

Sportovci roku 2016 v Německu byli vyhlášeni tenistka Angelique Kerberová a sportovní gymnasta Fabian Hambüchen, týmům kralovaly beachvolejbalistky Laura Ludwigová a Kira Walkenhorstová. Výsledky 70. ročníku novinářské ankety byly zveřejněny při nedělním galavečeru v Baden-Badenu.

Kerberová v letošní sezoně ovládla grandslamové Australian Open a US Open a stala se světovou jedničkou. Německou sportovkyní roku je jako první tenistka po Steffi Graffové, která anketu vyhrála v roce 1999. Hambüchen, jenž letos uzavřel kariéru olympijských zlatem na hrazdě v Riu de Janeiro, ocenění získal podruhé.

Ludwigová a Walkenhorstová vyhrály letos sedm turnajů v čele s olympijskými hrami a mistrovstvím Evropy a sezonu zakončily jako jedničky Světového okruhu. Anketu ovládly jako první hráčky plážového volejbalu v historii.

Švýcarskými sportovci roku jsou Gutová a Cancellara

Sjezdařka Lara Gutová a cyklista Fabian Cancellara byli vyhlášeni nejlepšími sportovci Švýcarska za rok 2016. Zatímco pětadvacetiletá lyžařka se dočkala ocenění poprvé v kariéře, o deset let starší Cancellara se z vítězství v anketě radoval podruhé, premiérový titul získal v roce 2008.

Gutová, která v uplynulé sezoně získala velký Křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru a ovládla i hodnocení super-G, dostala v anketě přednost před gymnastkou Giulií Steingruberovou a triatlonistkou Nicolou Spirigovou.

Cancellara, který po olympijském triumfu v časovce jednotlivců ukončil kariéru, dostal v hlasování fanoušků přednost před bikerem Ninem Schurterem a tenistou Stanem Wawrinkou.

Týmem roku se ve Švýcarsku stala zlatá olympijská čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Mario Gyr, Simon Schürch, Simon Niepmann a Lucas Tramer.

Reklama

Související témata: