Hlavní obsah

Badmintonistka Gavnholt ukončila profesionální kariéru

Praha

Nejúspěšnější česká badmintonistka Kristína Gavnholt ukončila v 28 letech profesionální kariéru. Trojnásobná účastnice olympijských her a jedenáctinásobná mistryně republiky to oznámila na svazovém webu. Ve světovém žebříčku byla nejvýše na 28. místě.

Foto: David Taneček, ČTK

Nejúspěšnější česká badmintonistka Kristína Gavnholt (na snímku z 22. června 2015) ukončila v 28 letech profesionální kariéru.

Článek

"Cítím, že je čas skončit s profesionálním sportem. Intenzivně jsem pracovala 15 let, trénovala, cestovala a vůbec jsem neměla čas na sebe a na rodinu. Jsem ale moc hrdá, kam jsem se dostala, a jsem ráda za skvělý čas, který jsem s badmintonem měla. Konec je jen začátek něčeho nového a na to se moc těším," uvedla v prohlášení Gavnholt.

Rodačka z Trenčína se v roce 2004 jako patnáctiletá stala pod dívčím jménem Ludíková nejmladší republikovou šampionkou. O tři roky později vybojovala s Běloruskou Olgou Kononovou titul juniorské mistryně Evropy ve čtyřhře, vzápětí odešla kvůli lepším tréninkovým podmínkám do Dánska, kde se provdala za svého trenéra Anderse Gavnholta.

V roce 2008 se stala druhou českou badmintonistkou, která si zahrála pod pěti kruhy. V Pekingu vypadla ve druhém kole, na následujících hrách v Londýně a loni v Riu nepostoupila ze základní skupiny. Jejím maximem na mistrovství Evropy jsou dvě čtvrtfinálové účasti v letech 2012 a 2014. K jejím největším úspěchům patří i dva triumfy na turnajích kategorie Grand Prix.

Naposledy se představila v kvalifikaci ME smíšených družstev loni v listopadu v Karviné, kde vyhrála čtyři z pěti zápasů. Podle statistiky badmintonové federace absolvovala 368 zápasů s bilancí 212 vítězství a 156 proher.

Reklama