Hlavní obsah

Sáblíkovou nerozhodila ani prasklá tkanička. Martina pojede na medaili, tvrdí trenér

Heerenveen

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková je po polovině mistrovství Evropy ve víceboji v nizozemském Heerenveenu na třetí pozici a v sobotu, kdy je na programu i její nejsilnější disciplína 5000 metrů, chce vybojovat desátou medaili z kontinentálního šampionátu. V čele je domácí miláček Ireene Wüstová, druhá je její krajanka Antoinette de Jongová.

Foto: facebook.com/SportInvest.cz/

Trenér Petr Novák povzbuzuje Martinu Sáblíkovou na rychlobruslařském oválu v Heerenveenu.

Článek
Fotogalerie

„Čas na pětistovce byl super, ale odstup byl hrozný. Wüstová jela skvěle, má vážně formu. A rovněž De Jongová předvedla výborné výkony. Už před startem jsem tušila, že pojedu o bronz, což platí," hodnotila Sáblíková uznale výkon dvou domácích závodnic.

Sáblíková, úřadující mistryně Evropy, zajela na 500 metrů pátý čas, pak byla druhá na 3000 metrů. „Martina pojede na medaili," hodnotil trenér Petr Novák vystoupení trojnásobné olympijské vítězky. „Je fakt, že v Minsku jela minulý rok pětistovku pod čtyřicet. Ale dosáhla na standardní čas. Možná jsou tři desetiny schované za problémem s kolenem," mínil Novák.

Starty kvůli kolenu netrénovala

Sáblíkovou v posledních pěti týdnech limitovaly bolesti pravého kolena. Vyšetření odhalilo natažené vazy a úpony. „Dvakrát denně jsem chodila na masáž, tréninky absolvovala s tejpy. Používala mastičky, chodila na léčbu laserem. Kdyby mi někdo řekl, že si mám dát koleno do mikrovlnky, udělala bych to," krčila rameny Sáblíková. „Starty jsem prakticky netrénovala. Přitom na pětistovce je to klíčový okamžik. Ale koleno je v pohodě. Na to se nevymlouvám," prohlásila Sáblíková, kterou nerozhodila ani prasklá tkanička na úvod pátečního programu.

„Nevím, co jsem měla v hlavě, protože jsem si v tréninku říkala, že musím tkaničku vyměnit. Ale myslela jsem na pravou a praskla mi levá. Přesně v okamžiku, kdy jsem šla na led. A přitom jsem jako vždy mířila na ovál v poslední chvíli. Byla jsem nervózní, že se nerozjedu," vykládala s úsměvem Sáblíková, která však úpravu brusle zvládla s přehledem.

Skvělý vstup do ME si vychutnala Nikola Zdráhalová, jenž byla po pětistovce šestá. „V první zatáčce vynechala dva kroky. Možná byla překvapená, jak rychle tam najela. Ale čas byl výborný," chválil Novák. „Přitom jsem měla strach ze střídání drah na rovince. Děsila jsem se, že bude Wüstová moc rychlá a já nebudu mít žádné místo," přiznala Zdráhalová, jež dosáhla na tříkilometrové trati dvanáctého nejlepšího času a celkově je dvanáctá.

Jak si povede Martina Sáblíková na vícebojařském ME v nizozemském Heerenveenu?
Získá zlato
59,6 %
Vybojuje stříbro
32 %
Obsadí třetí místo
6,1 %
Skončí bez medaile
2,3 %
Celkem hlasovalo 19344 čtenářů.

Reklama