Hlavní obsah

Už není jen mladá, hezká a talentovaná. Česká šampiónka si užívá status hvězdy

Praha

Parádní trofej, exkluzivní finanční bonus, mimořádná mediální pozornost i poklony od soupeřek! Klára Spilková triumfem na turnaji Lalla Meryem Cup v Maroku vstoupila do historie českého golfu, jako první v historii ovládla profesionální turnaj. Dvaadvacetiletá rodačka z Prahy přesto po životním úspěchu nemyslí jen na sebe.

Foto: Jones LET/Tristan, ČTK

Golfistka Klára Spilková na turnaji Ladies European Tour v Rabatu.

Článek

„Dlouho jsem si neuvědomovala, čeho jsem dosáhla. Až po pondělním návratu domů s odstupem týdne, který jsem vyplnila turnajem ve Španělsku, mi vše došlo. Přítel mě vzal do parku, dala jsem si aperol a vypnula," vykládala Spilková, která za vítězství přebrala výjimečnou trofej od marocké královské rodiny a získala odměnu 1,8 miliónu korun.

Hned při rozjezdu sezóny si splnila sen, za nímž směřovala od šestnácti let, kdy vstoupila jako nejmladší v historii na profesionální okruh Ladies European Tour. „Doufám, že moje vítězství přinese českému golfu nové hráče a bude je motivovat k lepším výkonům. To je pro mě nejdůležitější," přemítala Spilková. „Moc bych si přála, aby první český triumf na profesionální šňůře změnil pohled veřejnosti na můj sport třeba stejně jako se změnil pohled na tenis po vítězství pana Kodeše ve Wimbledonu," zasnila se Spilková.

„Hodnota Kláry v golfovém světě nyní neskutečně stoupla. Už není jen hezká, mladá a talentovaná, ale má za sebou velké vítězství. Její triumf v Maroku představuje neskutečnou pomoc pro český golf," rozplýval se manažer golfistky Petr Žák.

Hlavně zůstat přirozená

Efekt devět dnů starého úspěchu pociťuje golfistka bezprostředně. „Když jsem dorazila na turnaj do Španělska, můj status se určitě změnil. Hráčky mi otvíraly dveře, nosily jídlo a oslovovaly mě šampiónko. Ale já určitě zůstanu stejná," ujišťovala Spilková.

Inspiraci hledá z českého pohledu v úspěšných zimních sportech. „Třeba tým biatlonistů v čele s Gabrielou Koukalovou je nesmírně přirozený i přes velké úspěchy. Stejně jako snowboardistka Eva Samková. A to je správný recept. Zůstat přirozená," říkala Spilková.

Spilkovou nyní čeká měsíční pauza. „Budu trénovat, pracovat na mentální stránce, číst knihy. A šetřit síly, protože druhá polovina roku bude náročná," přemítala. Triumf v Maroku jí totiž garantuje nejen jistotu startů v Ladies European Tour ještě na další dvě sezóny, současně si vybojovala pozvání na tři prestižní turnaje série Major ve Francii, Velké Británii a v USA.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články