Hlavní obsah

Jako jediný na světě složil boxerského milionáře. Místo luxusu ale bydlí v paneláku a živí ho stát

Praha

Jako zatím jediný na světě dokázal knockoutovat boxerského šampióna v těžké váze Anthonyho Joshuu. Zatímco britská hvězda vydělává milióny liber a připravuje se na exkluzivní souboj s Vladimirem Kličkem, jeho přemožitel Mihai Nistor boxuje s amatéry a bydlí ve skromném bukurešťském bytě na oprýskaném panelákovém sídlišti z komunistické éry. Spíše než o bohatství, slávě a luxusu však sní o olympijské medaili.

Foto: Profimedia.cz

Krvácející rumunský boxer Mihai Nistor na olympiádě v Riu. Ani tady se vysněné medaile nedočkal.

Článek

Před šesti lety Nistor na amatérském mistrovství Evropy zasypal ve třetím kole Joshuu brutální kanonádou tvrdých úderů a slavil vítězství technickým K.O. Od té doby ale nabraly kariéry obou bojovníků diametrálně odlišné cesty.

Joshua rok po porážce slavil, coby stále ještě nováček na mezinárodní scéně, v Londýně olympijské zlato. Soupeři a experti si sice stěžovali na až příliš okatou přízeň rozhodčích k domácímu borci, nicméně zlato watfordskému rodákovi s nigerijskými kořeny definitivně otevřelo dveře k profesionálům.

V profi ringu zatím nenašel v osmnácti zápasech ani jednoho přemožitele a o víkendu se může těšit na zřejmě největší zápas v historii boxu ve Velké Británii. Ve Wembley se před 90 tisíci fanoušky utká o titul s věhlasným Vladimirem Kličkem. Duel, který bude trvat maximálně 36 minut, vynese oběma aktérům milióny liber.

To Nistor se bude dívat na zápas z gauče v bukurešťském bytě, který sdílí se svým mladším bratrem. Po úspěchu na amatérském šampionátu se na rozdíl od slavnějšího Brita nekvalifikoval na hry v Londýně. Loni se do Ria sice probojoval, ale vytouženou medaili si neodvezl. Cítil křivdu ze strany rozhodčích, ale stále před přestupem k profesionálům dává přednost přípravě na olympiádu v Tokiu 2020, kde by rád konečně stanul na stupních.

Zatímco Joshua je už globální hvězdou a na jeho konto se hrnou velmi zajímavé sumy, Nistora nikdo moc nepoznává ani v bezprostředním sousedství. Rumunský bojovník pobírá v armádě od státu údajně v přepočtu zhruba 36 tisíc korun měsíčně, ale bohatství jeho někdejšího soupeře ho moc nevzrušuje.

„Nedělám sport pro peníze. Dělám ho kvůli prožitku. Protože když jste motivován penězi, nikdy nic nevyhrajete," uvedl pro britskou BBC, která příběh „Rumunského Tysona" připomněla.

Každopádně na Joshuu by si i po letech věřil. „Vidím u něho spousty slabin... Dost se odkrývá. Před zápasem bych ho měsíc studoval a s koučem bychom na něj vymysleli taktiku," je si jistý.

I po šesti letech si na své vítězství nad pozdějším olympijským šampiónem velmi dobře pamatuje. „Byl to tehdy speciální den. Trenér mi říkal: Buď v klidu, Joshua je velký, ale rychle půjde k zemi, když ho pořádně trefíš. Tehdy jsem ho vůbec neznal a netušil jsem, kam to může dotáhnout. Už tehdy byl ale dobrý boxer, celou dobu se výborně hýbal a měl tvrdý úder," vybavil si Nistor svůj životní výsledek.

Reklama