Hlavní obsah

Od teď můžu knockoutovat kohokoliv, hlásí Joshua! Kličko vzal porážku hrdě

Londýn

Exkluzivní bitvě ve Wembley přihlíželo na 90 tisíc nadšených fanoušků, kteří poctili oba bojovníky obrovským aplausem. Tábor šťastnějších po zápase vykřikoval britské jméno Anthony Joshua. Sedmadvacetiletý borec totiž v 11. kole sklátil boxerského „tatínka“ Vladimira Klička technickým k. o, čímž získal titul organizace IBF a stal se superšampionem WBA.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua s pásy pro mistra světa těžké váhy po vítězství nad Vladimirem Kličkem ve Wembley.

Článek
Fotogalerie

Ihned po skončení zápasu se pídil po dalším soupeři. „Kde jsi, Fury," ptal se Joshua s ověnčenými pásy na těle po boxerovi, který ho na sociálních sítích popichoval. Očekávaný souboj, který byl pro Brita nejdelším zápasem v dosavadní kariéře, nakonec vyhrál. „Skvělé, co k tomu říct? Hlavní je stále ta nula," reagoval na svou dosavadní bilanci v profesionálním ringu 19:0.

Emoce s ním hodně cloumaly. Vysekl však poklonu i soupeři a byl netypicky skromný. „Nejsem dokonalý, ale snažím se," řekl sedmadvacetiletý Brit po boji. „Pokud se toho neúčastníš, tak skončíš. Kličko je vzorem v ringu i mimo něj a já nemůžu nic jiného než respektovat každého, kdo vchází do ringu," pokračoval.

„Snažím se pořád zlepšovat. Někdy můžete být fenomenální boxer, ale teprve když jdete k zemi, poznáte, kým opravdu jste. V tom malém ringu se nikde neschováte. A já vstal a vyhrál," narážel Joshua na moment, kdy byl poprvé v kariéře odpočítáván.

To Kličko tyto okamžiky prožíval jinak, ale také v nich viděl zásadní zlom. „Když jsem ho v 6. kole srazil, myslel jsem si, že se nezvedne. Velký respekt, že vstal. Cítil jsem, že mu dochází dech a je bez koncentrace. Myslím si, že jsem asi mohl udělat víc, abych ho dorazil. Jenže chtěl jsem tomu dát čas. Byl jsem přesvědčený, že to bude moje noc," popisoval Ukrajinec.

Když v 11. kole rozhodčí vstoupil do boje a zápas ukončil, nemohl starý šampion uvěřit tomu, co se stalo. Celý překvapený po boji, v němž srdnatě vzdoroval proti výrazně mladšímu soupeři. Ukázal však nejen odvahu a zuřivost, ale i schopnost přijímat porážku, přestože byl tak blízko k vítězství, po kterém toužil.

„Dneska se necítím jako někdo, kdo prohrál. Podle mě jsme vyhráli oba. Nepociťuji, že bych ztratil jméno, obličej ani reputaci. Určitě jsem získal víc, než jsem ztratil. Samozřejmě porážka je hořká a jsem zklamaný. Doufal jsem, že budu slavit vítězství, ale věděl jsem, že Joshua je mladý, ambiciózní a silný protivník. Navíc olympijský vítěz," chválil nového šampiona Kličko.

Uvidíme, co bude dál

A co bude dál? „Teď je příliš brzy na jakékoliv soudy. Přestože jsem prohrál, tak se cítím docela dobře. Musím si vše zvážit. Ve smlouvě mám i odvetu, takže uvidíme. Opravdu teď nebudu dělat žádná unáhlená rozhodnutí," dodal Kličko.

To Joshua hned pomýšlel na další zápasy. „Byl to neuvěřitelný boj. To, co si ale z toho nejvíc odnáším, je, že můžu knockoutovat kohokoliv. Nejsem nejlepší ve všem, ale co dělám dobře, budu dělat nejlíp, jak umím. Pokud nadále budu pokračovat tímto směrem a zlepšovat se, tak věřím, že knockoutuju každého," hlásí srdnatě boxerská hvězda, jež závěrem dodává, že odvětě s Kličkem se absolutně nebrání.

Reklama