Hlavní obsah

Evropská plavecká špička po roce opět v Brně

BRNO

Čtvrtý ročník plaveckých závodů tělesně postižných, Eurowaves 2006 přinesl v duchu svého názvu přehlídku evropské paralympijské špičky. Přes dvě stovky plavců ze 14 zemí změřily své síly během třídenních závodů, které přinesly jeden světový, řadu národních rekordů a splněné limity mnoha plavců ucházejících se o účast na Mistrovství světa IPC Swimming (Mezinárodního paralympijského výboru pro plavání) v jihoafrickém Durbanu v prosinci 2006.

Foto: Václav Eybl

Plavec Filip Coufal

Článek

Vynikající výkony světové úrovně předvedli především plavci z Ukrajiny, Ruska, Francie, Holandska a Německa. Mezi nimi se ovšem neztratil ani náš reprezentační tým. Jako vynikající hodnotila závody i předsedkyně IPC Swimming Anne Green z Austrálie, která nad hladkým průběhem závodů bděla v pozici technického delegáta spolu s Jamesem Hoodem z Kanady.

Nejlepším výkonem mítinku byl světový rekord Viktora Smyrnova z Ukrajiny, který zaplaval ve třídě S11 nevidomých plavců 100m motýlek za 1:05,37. Další ukrajinský plavec Andrej Kalyna zaostal na prsařské stovce ve třídě S9 tělesně postižených (např. nadkolení amputace nohy) pouhé dvě desetiny za vlastním světovým rekordem časem 1:10,65.

Nejlepší letošní světové výkony zaplavaly dvě ženy a jedna z nich byla opět ukrajinská plavkyně Olena Akopyan, která předvedla ve třídě S5 (např. plavec-vozíčkář s ochrnutím dolních končetin) 50 m motýlek za 42,77. Čas lepší svého vítězného času z Atén předvedla Běla Hlaváčková a pro své ocenění nejlepšího ženského výkonu si přijela se svým dva roky starým synem Honzíkem na klíně.

Kovářův nástupce na obzoru

Český reprezentační tým prošel po paralympiádě v Aténách velkou generační obměnou, a tak bylo otázkou, jak se plavcům podaří zacelit mezery po generaci, která dosáhla v Sydney a Aténách mimořádných úspěchů, a jejímž zosobněním je především Martin Kovář.

Vynikající výkon během celých závodů podal především 17letý Filip Coufal, který posunul české maximum ve třídě S10 hned v pěti disciplínách. Nejhodnotnějším z těchto výkonů byla 200m polohovka za 2:24,96, což Filipa již řadí do užší světové špičky. Vysoko ve světových tabulkách se dostal se svou prsařskou padesátkou a českým rekordem ve třídě SB3 i Tomáš Hlavinka a jen těsně za ním zaostal ve stejné disciplíně Jan Povýšil, který vylepšil svůj český rekord na padesátce znak.

Základní limity vypsané IPC Swimming pro MS v JAR splnilo 15 českých plavců. Nominace do JAR se bude samozřejmě určovat podle šance uspět v nejvyšší mezinárodní konkurenci a bude se hledět především na možnost finálové účasti. Letos bohužel budou o účasti rozhodovat především peníze.

"Vzhledem k dlouhodobému nefinancování tělesně postižených sportovců z Českého paralympijského výboru si totiž musíme prostředky na účast sehnat sami. Je tedy možné, že do jihoafrického Durbanu nás pojede reprezentovat pouze malá skupina těch, kteří budou mít medailové šance a zároveň dobrou perspektivu směrem k paralympiádě v Pekingu 2008. Vzhledem k počtu mladých s perspektivou vrcholu výkonnosti na paralympiádě 2012 je to tristní situace," komentuje současnou situaci předseda Českého svazu tělesně postižených sportovců Jan Nevrkla.

Reklama