Hlavní obsah

Paralympijský vítěz Petráček bude hvězdou Evropských her v Brně

Brno

Paralympijský vítěz z Ria de Janeiro v plavání Arnošt Petráček bude největší sportovní hvězdou Evropských her handicapované mládeže Emil open, které se uskuteční od 7. do 11. června v Brně. Síly změří zhruba osm stovek mladých sportovců ze sedmnácti zemí v atletice, plavání, golfu, stolním tenise a boccii.

Foto: Michael Polák, Právo

Zlatý paralympijský plavec z Ria Arnošt Petráček se zlatým judistou Lukášem Krpálkem.

Článek

Evropské hry nebudou pouze vrcholnou sportovní akcí, ale i společenským setkáním mladých lidí se zdravotním postižením. "Tato akce má vedle sportovní náplně i sociální rozměr. Současně ukazujeme veřejnosti, že handicapované děti mohou normálně sportovat, umí se radovat z výhry a snáší i prohru. Dokážou žít naplno jako my ostatní," řekla na dnešní tiskové konferenci předsedkyně správní rady Nadačního fondu Emil Jana Procházková.

"Svým formátem mně tato akce připomíná malou paralympiádu. Moc se na ni těším. I když se bude soutěžit pouze v pěti sportech," uvedl Petráček. Z českých paralympioniků se představí i oštěpařka Kateřina Nováková. Ze zahraničí bude největší osobností britský handicapovaný golfista Ashley Harris.

Petráček bere brněnský start jako přípravu na hlavní vrchol sezíony, kterým bude mistrovství světa v září v Mexiku. Po olympiádě v Riu si půl roku odpočinul. I když je v přípravě, podařilo se mu koncem dubna v Sheffieldu překonat v závodě na 50 metrů znak časem 52,22 o půl sekundy téměř devět let starý rekord Mexičana Juana Reyese z her v Pekingu 2008.

Reklama