Hlavní obsah

Dostál vyhrál na SP v Szegedu pětistovku, čtyřkajak byl třetí

Szeged
Aktualizováno

Kajakář Josef Dostál vyhrál na Světovém poháru v Szegedu závod na 500 metrů a připsal si první vítězství v sezoně. Jeho bývalí kolegové z úspěšného čtyřkajaku při ostré premiéře na nové olympijské trati 500 m skončili třetí. Poprvé v letošním seriálu dnes nezvítězil v individuálním závodu kanoista Martin Fuksa, jenž byl pátý na 200 m.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Josef Dostál před vyhlášením ankety Sportovec roku 2016.

Článek

Trojnásobný olympijský medailista Dostál si dnes spravil náladu po sobotním šestém místu na dvojnásobné trati. Čtyřiadvacetiletý kajakář v Szegedu zahájil mezinárodní sezonu a na neolympijské pětistovce nedal soupeřům šanci. Druhého Roie Rodrígueze ze Španělska za sebou nechal o 408 tisícin sekundy, třetí byl o další desetinu sekundy zpět Ukrajinec Oleh Kucharyk.

"Původně jsem měl plán pokořit světový rekord, ale bohužel se změnil vítr a foukal proti. Ale podmínky mi vyhovovaly víc než v sobotu, kdy foukalo do zad a byly velké vlny. Musel jsem se snažit až do konce a v cíli jsem byl jen rád, že jsem se podíval kolem a byl jsem první," řekl Dostál svazovému webu.

Češi nestačili jen na Němce

Mezinárodní sezónu zahajoval v Maďarsku i čtyřkajak ve složení Jan Štěrba, Daniel Havel, Jakub Špicar, Radek Šlouf. Na pětisetmetrové trati nestačila česká posádka jen na Němce a Španěly, na nejrychlejší ztratila přes sekundu.

"Doufali jsme, že podle tréninkových časů budeme mít na to pohybovat se vepředu, ale nevěděli jsme, s čím přijde konkurence. Teď se nám podařilo prosadit se hned do první trojky a odstup na vítězné Němce, kteří jsou tak trochu vesmírná posádka, nebyl tak dramatický. Dá se s tím pracovat do budoucna, protože jsme zatím trénovali minimálně," uvedl zadák Štěrba.

Čtyřkajak získal na posledních dvou olympijských hrách bronzové medaile ještě na trati 1000 m. Po OH v Riu de Janeiro opustil posádku Dostál, jenž se chce soustředit na individuální závody. Z olympijské sestavy zůstali v lodi Havel a Štěrba, Špicar byl v Riu náhradníkem a Šlouf je loňským mistrem světa do 23 let na delbkajaku.

Medailový zisk nad očekávání

"Moc nás těší viditelná perspektiva čtyřkajaku i na pětistovce. I když do závodů vlítli sprinteři, kteří jsou schopní ujet o hodně na startu, naši kluci dokážou zúročit technickou souhru a vytrvalost. V Szegedu se prokázalo, že vyrovnanost na pětistovce bude velká a konkurence bude tvrdá. Ale kluci jsou namotivovaní a ukázali, že na to mají," konstatoval reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Zisk čtyř medailí v Maďarsku byl pro něj nad očekávání. "Jsem opravdu příjemně překvapený, protože konkurence v Szegedu byla ukrutná. Málokdo očekával tři medaile v olympijských disciplínách, do kterých tady spousta zemí nasadila dvě špičkové lodě," řekl Hottmar.

Čtyřiadvacetiletý Fuksa nenašel až do dneška v SP v kategorii C1 přemožitele. Minulý víkend v Montemoru vyhrál kilometr i dvoustovku a v sobotu v Szegedu si připsal na olympijském kilometru další vítězství. Na nejkratší trati dnes ale ztratil 769 tisícin sekundy na vítězného Henrikase Žustautase z Litvy.

Stejně jako před týdnem v Portugalsku absolvoval Fuksa i závod na 500 metrů v deblkanoi s mladším bratrem Petrem a skončili šestí. O jedno místo si tak pohoršili oproti Montemoru, kde společně debutovali na velké mezinárodní akci.

Na olympijské pětistovce obsadily v kategorii C2 sedmé místo Jana Ježová s Lenkou Součkovou, které dojely jedenáct sekund za vítěznými Maďarkami Loncsö Takácsovou a Virág Ballaovou.

Závody SP v rychlostní kanoistice v Szegedu (Maďarsko):
200 m:
Muži:
K1: 1. Heath (Brit.) 34,259.
C1: 1. Žustautas (Lit.) 38,008, ...5. M. Fuksa (ČR) 38,777.
Ženy:
K1: 1. Luczová (Maď.) 39,411.
K2: 1. Kičasovová, Horlovová (Ukr.) 36,922.
C1: 1. Vincentová-Lapointeová (Kan.) 45,842.
C2: 1. Santosová De Oliveiraová, Eliasová Da Silvaová (Braz.) 44,061.
500 m:
Muži:
K1: 1. Dostál (ČR) 1:38,020.
K4: 1. Německo (Rauhe, Liebscher, Lemke, Rendschmidt) 1:18,748, ...3. ČR (Štěrba, Havel, Špicar, Šlouf) 1:19,925.
C2: 1. Štyl, Melantěv (Rus.) 1:39,605, ...6. M. Fuksa, P. Fuksa (ČR) 1:42,958.
Ženy:
K2: 1. Carringtonová, Ryanová (N. Zél.) 1:38,349.
K4: 1. N. Zéland (Carringtonová, Imrieová, Fisherová, Ryanová) 1:30,754.
C2: 1. Takácsová, Ballaová (Maď.) 1:57,242, ...7. Ježová, Součková (ČR) 2:08,334.

Reklama

Související témata: