Hlavní obsah

Novozélandský tým triumfoval v jachtařském Americkém poháru

Hamilton

Novozélandský Emirates Team s lodí Aotearoa vyhrál slavný jachtařský Americký pohár. Posádka vedená opěvovaným kapitánem Peterem Burlingem deklasovala v boji o nejstarší sportovní trofej světa na Bermudách americké obhájce dvou posledních titulů Oracle 7:1 a dala zapomenout na selhání z roku 2013, kdy Novozélanďané ztratili jasné vedení.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Jedna z posádek při Americkém poháru.

Článek

Novozélandský tým navázal na triumfy z let 1995 a 2000 a získal právo uspořádat příští ročník. Burling, olympijský vítěz ze třídy 49er, se při svém premiérovém startu v Americkém poháru stal v šestadvaceti letech jeho nejmladším vítězem.

"Jsme naprosto nadšení tím, čeho jsme dosáhli, jsme na vrcholu blaha. Bude to skvělá noc," radoval se Burling v cíli závodu, jehož první ročník se jel v roce 1851.

Kapitánovi lodi Oracle Jimmymu Spithillovi tak nevyšel útok na třetí triumf v řadě po letech 2010 a 2013. "Jsme samozřejmě zklamaní, ale musíme pogratulovat týmu Nového Zélandu. Byli letos o třídu lepší, úplně nás přejeli, měli lepší loď, všechna čest," řekl Spithill, jemuž bylo při prvním vítězství s týmem Oracle softwarového giganta Larryho Ellisona 30 let.

Reklama