Hlavní obsah

Češi hodlají v nebeské formuli znovu zaútočit na pódium

Kazaň

Oba opouštěli minulý závod v Budapešti s pocitem křivdy, oba čeští piloti se teď chtějí zase vrátit na pódium. Prestižní seriál Red Bull Air Race zamířil do zcela nové destinace. O víkendu se bude létat v ruské Kazani. Martin Šonka je v celkovém pořadí seriálu druhý o dva body za Japoncem Jošihidem Murojou, Petr Kopfstein pak drží pátou příčku.

Kopfsteinův let v BudapeštiVideo: Red Bull Content Pool

 
Článek
Fotogalerie

Oba Češi žehrali v Budapešti na sporné verdikty rozhodčích, zklamání však museli rychle hodit za hlavu. Závod v Kazani je pro ně novou výzvou.

"Vstupujeme do druhé poloviny letošního šampionátu a čeká jedna velká premiéra. Vůbec poprvé se totiž poletí v Rusku! Už se těšíme. Nejen, že si chceme spravit náladu po penalizaci ve finále v Budapešti, ale vždycky je to radost, když máme možnost se díky závodění podívat na místa, kde jsme předtím ještě nebyli," líčí na svém webu Martin Šonka.

"Tentokrát na nás vyšel Recon flight před závodem. Létali jsme s Nicolasem Ivanoffem nad kazaňským Kremlinem, kde je Prezidentský palác, mešita Kul Šarif... Další krásné místo, kde jsem měl možnost se proletět. A rozhodně zase stálo za to," pochvaluje si.

Kopfstein pozval do týmu sportovní psycholožku

Stejně jako on, také jeho krajan Petr Kopfstein se opět chystá zaútočit na pódiové umístění. "Minule jsme dostali spornou penalizaci. Daleko důležitější pro nás je, že jsme se opět přesvědčili, že umíme létat na úrovni nejlepších. Z toho mám velkou radost. V Čibě a Budapešti začalo všechno krásně klapat. Vyladili jsme týmovou spolupráci tak, že už si nemusíme ani nic říkat. Procesy jsou zautomatizované a můžeme se soustředit jen na strategii a na létání," poukazuje karlovarský pilot.

Nad řekou Kazanka se dosud nikdy nelétalo. „Přípravu to ale nijak nepoznamenalo. Snažíme se vytěžit maximum ze zadání, které jsme dostali. Připravoval jsem se na simulátoru a hledal klíč k rychlému průletu trati. Věřím, že jsem ho našel," říká Kopfstein.

Součástí Teamu Spielberg je pro závod v Kazani také sportovní psycholožka Eva Šauerová z Dukly Praha, s níž Petr dlouhodobě spolupracuje. „Hodně mi pomáhá s přípravou. Proto jsem rád, že s námi jede na závod, aby viděla, jak probíhají předzávodní procesy a pomohla nám je optimalizovat."

Sobotní kvalifikace začíná v 15:00 SEČ. Nedělní závod odstartuje ve 13:00. Přímý přenos celého programu lze sledovat na www.redbullairrace.com. Záznam odvysílá v neděli od 20:35 ČT sport.

Reklama

Související témata: