Hlavní obsah

Charme Look dostal číslo až poslední. České koně se chystá prohnat trio Francouzů

Praha

Dvacet koní, kteří se postaví příští neděli 8. října na start Velké pardubické, už má i svoje čísla pro dostih. V pražském hotelu Paříž jim je vylosoval čtyřnásobný vítěz Václav Chaloupka, od jehož posledního triumfu uplyne letos přesně čtyřicet let. Jako poslední vytáhl z osudí jméno obhájce prvenství, desetiletého Charme Looka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jan Faltejsek na koni Charme Look během loňské Velké pardubické.

Článek

„Já čísla moc neřeším, takže jsem z čekání ani nervózní nebyla. Ta devatenáctka na nás vlastně zbyla," říkala trenéra Martina Růžičková. Josef Váňa, letos pouze v trenérské roli, posílá do dostihu celkem čtyři koně a svému synovi svěří Ange Guardiana.

Zkušený Josef Bartoš povede dalšího Váňova svěřence Zarifa. „Magie začíná fungovat, vylosovali nám startovní číslo s dvěma jedničkami, rád bych v Pardubicích přidal třetí," usmál se Bartoš, dvojnásobný šampionát pardubické steeplechase.

„Nemám pro své koně žádné pořadí, ale rád bych všechny čtyři viděl vysoko. Pro mě je to utrpením dívat se na takový dostih ze země, jenže bolavý kyčel mě do sedla nepustí," přemítal 64letý Váňa, který zažil jako žokej osm vítězství na Velké pardubické

Na startu se objeví velmi silná konkurence ze zahraniční, kterou představují tři francouzské koně. Virtus d´Estruval, kterého osedlá Jan Faltejsek, je podle kurzu sázkařů asi největším favoritem. „Jsem docela překvapen, s jakou kvalitou se na nás chystají. Přijeli nás vybrat, ale peníze se rozdávají až v cíli," upozorňoval Váňa.

„Trochu jde z těch Francouzů strach," připouští Růžičková, kterou zamrzelo, že pro francouzskou nabídku odmítl Faltejsek jet Charme Looka, jenž s ním před rokem zvítězil. „Možná jsem hysterická, ale pro mě je to srdeční záležitost a takoví koně se neopouštějí," uvažuje. „To je složitá věc. Hoza si prostě vybral koně, kterému věří, že s ním může zase vyhrát," komentuje to Váňa.

S obhájcem prvenství pojede Marek Stromský, jenž už dvakrát vinou diskvalifikace přišel o prvenství. „Nikdo si po všech těch šrámech nezaslouží vyhrát víc," říká Růžičková na adresu 43letého žokeje, kterého pro letošní Velkou pardubickou vybrala pro svého koně.

Startovní listina 127. Velké pardubické s Českou pojišťovnou
1. Terr MillJan Odložil
2. NikasLukáš Matuský
3 ParetoPavel Složil ml.
4. No Time To LoseJan Kratochvíl
5. Ange GuardianJosef Váňa ml.
6. Val de GuyeJan Derych
7. Songe d´Estruval/Fr.Colm McCormack (Ir.)
8 KasimMarcel Novák
9 Templář KevinGuignon (Fr.)
10 BridgeurJaroslav Myška
11 ZarifJosef Bartoš
12 Virtus d´Estruval/Fr.Jan Faltejsek
13 Universe of GracieJiří Kousek
14 EldoradoRostislav Benš
15 Delight My FireNiklas Lovén (Švéd.)
16 MauglíMartin Liška
17 Power ZarSertaš Ferhanov (Bul.)
18 SixtysevenLukáš Sloup
19 Charme LookMarek Stromský
20 Urgent de Gregaine/Fr.Felix de Giles (Fr.)

Reklama

Související témata: