Hlavní obsah

Když životní úspěch bolí... Šonka ztratil titul posledním letem

Indianapolis

Málokdo si může říci: Jsem druhý na světě. Martin Šonka ano, přesto nejásá. Dosavadní lídr průběžného pořadí až posledním letem přišel o titul mistra světa v Red Bull Air Race a klesl na konečné druhé místo. Český pilot v závěrečném větrném závodu sezóny skončil čtvrtý a nestačil tak na vítězného Japonce Muroju, který díky prvnímu místu v Indianapolis předstihl Šonku v celkovém hodnocení šampionátu o čtyři body. Osudný Šonkův let nad slavným motoristickým okruhem si můžete prohlédnout v přiloženém videu.

Šonka v IndianapolisVideo: Red Bull

 
Článek
Fotogalerie

Titul měl na dosah. Probil se až do finále a k jistotě mu stačilo i druhé místo. Martin Šonka však skončil až čtvrtý a mistrem světa se stal Japonec Muroja.

"Bohužel nám už před osmičkou odešla sonda, podle které nastavuji motor. Vyměnit už nešla, takže jsem osmičku i finálovou čtyřku nastavoval jen tak podle citu, což je velmi těžké," líčí český pilot.

Ve finále mu letadlo neletělo, navíc chyboval. "Bohužel motor nešel nastavit úplně ideálně, což bylo znát. A jak jsem chtěl strašně vyhrát, v prvním vertikálním manévru jsem také udělal chybu. Když se všechno sečetlo, výsledkem byl pomalý čas a ztracené naděje na titul," smutní Šonka, přestože dosáhl životního úspěchu.

"Konečný výsledek určitě bude nějakou dobu bolet. Titul byl blízko. Na druhou stranu jsme opravdu bojovali do konce, do posledního možného letu. Je třeba sportovně poblahopřát Jošimu, ve finále zaletěl neuvěřitelný čas. Ale samozřejmě nás to mrzí, celou sezónu celý tým pracoval velmi tvrdě. Byla opravdu velmi náročná a vyčerpávající, už se těším, až si budu moct trochu odpočinout. A těšíme se na příští rok, budeme se muset dobře připravit a zkusit to znovu," avizuje Šonka.

Reklama

Související témata: